Ga terug
Tonijn mi-cuit met pecannoten en gemarineerde sjalot, butternut

Tonijn mi-cuit met pecannoten en gemarineerde sjalot, butternut

Voorbereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 40 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • Bunzenbrander (facultatief)

Ingrediƫnten
  

Voor de butternut:

  • 250 g sap van butternut
  • 125 g melk
  • 50 g room
  • 30 g roux
  • 3 blaadjes gelatine (3 g/blaadje)
  • 15 g Agar +
  • 6 plakjes butternut
  • 1 raap

Voor de gemarineerde sjalot:

  • 55 g azijn
  • 55 g water
  • 55 g suiker
  • 7 g zout
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 handje pecannoten, grofgehakt

Voor de tonijn:

  • 400 g tonijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Voor de saus:

  • 2 eidooiers
  • 100 g sap van butternut
  • 100 g boter
  • Cayennepeper en zeezout

Voor de afwerking:

  • (Roomse) kervel

Instructies
 

Voor de butternut:

  • Week de gelatine in koud water. Zet de roux op en voeg er de jus van butternut, room, melk en roer heel goed en laat even koken.
  • Mix met de staafmixer en voeg de agar + toe en laat opnieuw koken.
  • Smelt de gelatine in deze massa en giet in de vormpjes.
  • Laat gedurende 1 nacht opstijven in de diepvries.
  • Snij op de snijmachine dunne schijfjes butternut en raap, steek ze uit en marineer in de pekel van de sjalot. (zie hieronder)

Voor de gemarineerde sjalot:

  • Breng azijn, water, zout en suiker aan de kook en giet op de fijngesnipperde sjalot en laat afkoelen.
  • Hak de noten grof en meng de uitgelekte gehakte sjalot erbij. (Vang de marinade op: hierin marineer je de dunne schijfjes butternut en raap).

Voor de tonijn:

  • Bak de tonijn in olijfolie en versnijd in mooie stukjes.
  • Kruid met peper en zeezout.

Voor de saus:

  • Zet de boter op een zacht vuur en laat rustig kleuren tot beurre noisette en zeef door een zeefdoek.
  • Klop de eidooiers op met de jus van butternut en monteer met beurre noisette. Kruid goed met cayennepeper en zeezout.

Afwerking:

  • Haal de butternut uit de vormpjes en brand voorzichtig af.
  • Plaats hierop een uitgestoken en gemarineerd schijfje butternut en raap.
  • Werk af met de sjalot-pecannoten mengeling.
  • Schik alles op het bord zoals op de foto.
  • Werk af met een takje (Roomse) kervel.
Trefwoord butternut, gemarineerde sjalot, kerst, kerstmenu, kerstmenu 201, pecannoten, raap, tonijn, tonijn mi-cuit