Ga terug
Kalfsfilet, jus van hoorn des overvloeds, pastinaak, waterkers

Kalfsfilet, jus van hoorn des overvloeds, pastinaak, waterkers

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans

Ingrediënten
  

Voor de kalfsfilet:

  • 800 g kalfsfilet
  • Boter
  • Peper en zout

Voor de jus van hoorn des overvloeds:

  • 1 sjalot
  • 2 dl kalfsfond
  • 10 g gedroogde hoorn des overvloeds
  • Parures van het kalfsvlees
  • 50 g verse hoorn des overvloeds
  • Boter
  • Peper en zout

Voor de pastinaak:

  • 800 g pastinaak
  • 150 ml room
  • 1 vanillestok
  • Zonnebloemolie
  • Cacaopoeder

Voor de waterkerscoulis:

  • 1 zakje waterkers
  • 1 plantje platte peterselie
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 1,5 dl olijfolie
  • 3 à 4 el water
  • Peper en zout

Voor de afwerking:

  • 8 peterseliewortels
  • 2 handjes cantharellen
  • 24 eetbare viooltjes
  • 24 blaadjes Oost-Indische kers

Instructies
 

Voor de kalfsfilet:

  • Reinig de kalfsfilet en kruid de filet met peper en zeezout.
  • Schroei de kalfsfilet vlak voor serveren dicht en gaar verder in een voorverwarmde oven bij 180° C. De kerntemperatuur moet 65-70°C bedragen voor rosé of 75-80°C voor gaar gebakken vlees.
  • Laat het vlees 10 min rusten onder aluminiumfolie en versnijd het daarna in mooie plakjes.

Voor de jus van hoorn des overvloeds:

  • Sauteer de parures van kalfsvlees met de droge hoorn des overvloeds, de sjalot en bevochtig met kalfsjus en laat reduceren.
  • Zeef door en kruid goed af.
  • Voeg vlak voor het serveren de verse hoorn des overvloeds toe.

Voor de pastinaak:

  • Was de pastinaken en wikkel ze in aluminiumfolie. Bak ze op 180° C tot ze gaar zijn. Haal ze voorzichtig uit de oven, gooi de aluminiumfolie weg, snijd ze doormidden en verwijder het vruchtvlees. Bewaar de schil.
  • Kook de room, voeg het vruchtvlees van de pastinaak toe en doe in een blender. Voeg de inhoud van het geschraapte vanillestokje toe. Mix enkele minuten.
  • Droog de pastinaakschil een nacht in een voedseldroger of oven op 50° C. Bak de volgende dag de schil in zonnebloemolie goudbruin (170° C), verwijder met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.

Voor de waterkerscoulis:

  • Hak de waterkers en de peterselie grof. Hou enkele blaadjes waterkers opzij voor de afwerking.
  • Mix de platte peterselie, de waterkers en de knoflook met 1,5 dl olijfolie en 3 à 4 el water. Kruid met peper en zout.

Voor de afwerking:

  • Schil de peterseliewortels en maak de cantharellen schoon.
  • Bak beiden in een andere pan in boter. Kruid met peper en zout.
  • Breek de pastinaakchips in stukken en bestuif met cacaopoeder.
  • Schik alles op warme borden zoals op de foto.
  • Werk af met eetbare bloemen en blaadjes Oost-Indische kers.
Trefwoord cantharellen, hoorn des overvloeds, kalf, kalfsfilet, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, pastinaak, pastinaakcrème, peterseliewortel, trompettes de la mort, vanille, vanillestok, waterkers, waterkerscoulis