Ga terug
mini baba's met limoncello en witte chocolade

Mini baba's met Limoncello en witte chocolade

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig.
Alleen heb je wel wat tijd nodig: het deeg moet rijzen en de slagroom moet bij voorkeur 1 nacht rusten. Na het bakken, moet je de baba's ook nog eens 2 uur laten weken in de Limoncello siroop.
Gang Koekje
Keuken Frans

Equipment

  • Staande mixer (type KitchenAid)
  • Mini baba vormpjes in silicone (zie linkje onderaan de receptfiche)

Ingrediënten
  

Voor de mini baba's:

  • 200 g bloem T55
  • 60 g zachte boter
  • 60 g melk
  • 30 g room (30% vet)
  • 2 eieren
  • 15 g suiker
  • 3 g zout
  • 8 g droge gist (of 16 g verse gist)

Voor de siroop:

  • 700 g water
  • 300 g suiker
  • 1 vanillestok
  • 1 bio citroen, de zeste
  • 60 g Limoncello

Voor de slagroom met vanille en witte chocolade:

  • 100 g witte chocolade (bv. Ivoire van Valrhona)
  • 70 g room, 30% vet
  • 140 g room, 30% vet
  • 1 vanillestok

Voor het glazuur:

  • 2 à 3 tl abrikozenconfituur
  • Een beetje water

Instructies
 

Voor de baba's (de dag voordien):

  • Giet de melk en room in een kom en verwarm deze enkele seconden in de microgolf. Laat afkoelen: de temperatuur van het mengsel moet 30° C bedragen.
  • Los de gist op in de melk met de suiker en laat 10 min op kamertemperatuur staan.
  • Giet de bloem in de kom van de staande mixer en meng het zout met de bloem.
  • Voeg vervolgens de aangelengde gist en 2 hele eieren toe (je kan ze in een kom met een vork eerst loskloppen voor je ze toevoegt).
  • Kneed met de vlinder gedurende 2 min op middelhoge snelheid.
  • Voeg vervolgens de zachte boter toe (dat wil zeggen, die is zacht geworden op kamertemperatuur maar niet gesmolten!).
  • Kneed gedurende 10 min in de mixer op middelhoge snelheid.
  • Je bekomt nu een mooi glad en elastisch deeg.
  • Bedek het deeg met een doek en laat het gedurende 30 min rijzen (als je het recept in de zomer maakt, kan je het op kamertemperatuur laten rijzen, in de winter kan je de kom bij een warmtebron plaatsen of nog beter in je oven, verwarmd tot 30° C).
  • Ontgas het deeg (d.w.z. door het uit te knijpen en te mengen met een deeghoorn om het gas vrij te laten komen dat afkomstig is van de fermentatie van de gist).
  • Schep het deeg in een spuitzak (zonder spuitmondje).
  • Spuit het deeg tot 2/3 in de siliconenvormen. Die hoef je niet in te boteren. Als je metalen vormen gebruikt, moet je die natuurlijk wel beboteren voor je het deeg erin doet.
  • Laat het deeg weer 30 min rijzen in de vormen.
  • Verwarm je oven voor op 180° C, stand hetelucht.
  • Plaats de vormen op een bakplaat (om de warmte beter te geleiden en het kleuren te vergemakkelijken) en bak gedurende 15 min.
  • Haal uit de oven en laat de baba's afkoelen op een rooster.

Voor de slagroom met vanille en witte chocolade (de dag voordien):

  • Doe de chocolade in de kom van de robot (of in een slakom als je de slagroom opklopt met een elektrische mixer).
  • Giet 70 g vloeibare room in een kleine steelpan.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, vang de zaadjes op met de punt van een mes en voeg ze met de peul toe aan de room.
  • Verwarm de vloeibare room en vanille en breng aan de kook.
  • Giet de kokende room over de witte chocolade en roer krachtig met een spatel tot je een mooie emulsie krijgt.
  • Zet de kom een ​​nacht (of minimaal 4 uur) in de koelkast.
  • Haal na 4 uur of 1 nacht de kom met de ganache uit de koelkast en voeg 130 g zeer koude vloeibare room toe.
  • Klop met een garde op middelhoge snelheid tot een mooie, stevige slagroom.
  • Schep die slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en werk de baba's af.

Voor de siroop:

  • Verwarm 700 g water met 350 g suiker, het merg van het vanillestokje en de citroenschil. Breng alles aan de kook en stop met koken wanneer de suiker helemaal opgelost is.
  • Voeg de Limoncello toe en laat trekken tot het mengsel volledig is afgekoeld.
  • Week de baba's: leg de baba's in een schaal en giet met een pollepel de koude siroop (die je eerst met een fijne zeef hebt gezeefd) over de baba's.
  • De siroop zal eerst tot op de bodem van de schaal weglopen en de baba's zullen in ca. 2 uur alle siroop opnemen.
  • Zorg ervoor dat je de baba's na 1 uur omdraait, zodat ze aan de andere kant ook goed weken.
  • Leg ze aan het einde van de 2 uur gedurende 5 min op een rooster om ze te laten uitlekken voor je ze afwerkt.

Voor het glazuur:

  • Verdun 3 tl abrikozenconfituur met een beetje water en borstel de baba's in met een borstel.

Notities

Voor wie het wil weten, ik gebruikte de mini donut vorm van Silikomart: https://alatarte.be/product/siliconen-bakvorm-donut-o-45-15-stuks/
Trefwoord baba, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, limoncello, witte chocolade