Ga terug
Duo van langoustines: in tartaar en gebakken in citrusboter

Duo van langoustines: in tartaar en gebakken in citrusboter

Heel lekker en haalbaar voorgerecht. Feestelijk!
Voorbereidingstijd 1 uur
Sudderen 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 16 langoustines

Voor de langoustine crémeux:

  • 16 langoustinekoppen
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 3 teentjes look
  • 4 cl witte wijn
  • 1 venkel
  • 4 cl cognac
  • 30 g tomatenconcentraat
  • 3 blaadjes gelatine (in totaal 6 g gelatine)
  • 300 g opgeklopte room

Voor de langoustine tartaar:

  • Goede olijfolie
  • Citroenmarmelade

Voor de citrusboter:

  • 200 g hazelnootboter
  • 3 citroenen, de zestes

Voor de afwerking:

  • Bloemkoolroosjes
  • 1 avocado
  • 1 sneetje bruin brood
  • Eetbare bloemen naar keuze

Instructies
 

  • Pel de langoustines, bewaar de koppen om de crémeux te maken. Bewaar 1 hele langoustine p.p. en snij de rest met een mes voor de tartaar.

Voor de langoustine crémeux:

  • Bak in een sauteerpan de langoustinekoppen en de garnering bruin.
  • Flambeer met cognac en blus af met de witte wijn.
  • Zet de koppen net onder water en laat gedurende 2 u op zacht vuur borrelen.
  • Passeer door een fijne puntzeef en zet op ijs.
  • Week de gelatineblaadjes, knijp uit en voeg ze toe aan de warme jus.
  • Weeg 100 g sap af en spatel dit onder 300 g opgeklopte slagroom.
  • Schep in een spuitzak en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Voor de langoustine tartaar:

  • Breng de tartaar op smaak met de olijfolie en citroenmarmelade. Meng goed. Kruid met peper en zout.

Voor de afwerking:

  • Snijd de avocado in brunoise.
  • Rooster het sneetje brood in een broodrooster en snijd in kubusjes.
  • Bak de hele langoustine in de citrusboter.
  • Zet een ring op het bord en druk er de langoustine tartaar in aan.
  • Schik de gebakken langoustine op de tartaar.
  • Werk rondom af met kubusjes geroosterd brood, avocado brunoise en rauwe bloemkoolroosjes.
  • Spuit er dotjes langoustine crémeux tussen.
  • Schik er tot slot nog wat bloemblaadjes op.
Trefwoord citrusboter, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, langoustine, langoustines, Rob, tartaar