Ga terug
Shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnalen

Shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnalen

Voorbereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Equipment

  • Stoompan/stoommandje
  • Thermometer (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 650 ml dashi bouillon
  • 3 eieren
  • 100 g ongepelde garnalen
  • 1 el foreleitjes (ik gebruikte dus kaviaar van Royal Belgian Caviar)
  • 1 el wasabi furikake
  • 5 g bieslook
  • 1 limoen
  • 1 1/2 el mirin
  • 1 1/2 el sojasaus (ik gebruikte die van Kikkoman)
  • 1 el olijfolie
  • 1 liter frituurolie of zonnebloemolie
  • Limoenrasp voor de afwerking

Instructies
 

  • Doe 600 ml dashi bouillon in een kom samen met de eieren, 1 el mirin en 1 el sojasaus en roer glad met een garde. Laat de chawan-mushi 10 min rusten.
  • Zet de stoompan, of een kookpan indien je een stoommandje gebruikt, met water op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Zeef de chawan-mushi en schenk deze daarna in 4 kommetjes. Vul de kommetjes tot de helft.
  • Pel de garnalen. Trek de kop los met een draaiende beweging en trek vervolgens voorzichtig de staart eraf. Houd de koppen apart, die worden straks gefrituurd voor de afwerking van het gerecht. Verwijder eventueel vlees dat nog in de kop zit zodat je enkel het karkas overhoudt.
  • Zodra het water in de stoompan kookt zet dan de kommetjes met chawan-mushi erin en doe de deksel erop. Laat gedurende ca. 10 min stomen tot de chawan-mushi een vaste custard is geworden.
  • Verwarm de frituur- of zonnebloemolie in een steelpannetje tot een temperatuur van 170-180° C. Frituur vervolgens de garnalenkoppen 30 sec in de olie en laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Meng de overige 50 ml dahsibouillon met de foreleitjes (of kaviaar), ½ el mirin, ½ el sojasaus, 1 el wasabi furikake, 5 g fijngesneden bieslook, 1 el olijfolie en de gepelde garnalen.
  • Haal de chawan-mushi uit de stoompan en verdeel het garnalenmengsel over de kommetjes.
  • Garneer het gerecht met de gefrituurde garnalenkoppen, eventueel wat sprietjes bieslook en een kleine hoeveelheid limoenrasp.

Notities

Tip: pel de garnalen van te voren, dit is een tijdrovend werkje.
Heb je geen thermometer in huis? Gooi dan enkele druppeltjes water in het vet, wanneer dat gaat spetteren is de olie op temperatuur.
Trefwoord garnalen, Kikkoman, shawan-mushi, sojasaus