Ga terug
Lamsfilet en -schouder met geitenkaaskroketje

Lamsfilet en -schouder met geitenkaaskroketje

Voorbereidingstijd 1 uur
Gaartijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de lamsschouder:

  • 1 kg lamsschouder, ontbeend
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Voor de geitenkaaskroketjes:

  • 20 g chorizo, in kleine blokjes gesneden
  • 50 g geitenkaas (niet te zacht, bvb. een stronk)
  • 20 g paneermeel

Voor de kruidenkorst voor de lamsschouder:

  • 50 g platte peterselie, fijngehakt
  • 100 g paneermeel
  • 2 klontjes boter

Voor de lamsfilet:

  • 2 el koolzaadolie
  • 1 kg lamsfilet
  • Peper en zout

Voor de afwerking:

  • 1 potje groene pesto (of zelfgemaakt)
  • 1 potje gegrilde paprika's
  • Verse kruiden om te garneren
  • 1 potje bruine gevogeltefond
  • 1 mespuntje xantana

Instructies
 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 150° C. Kruid de lamsschouder met peper en zout en plaats deze in de oven. Zet na 2 uur de oven uit en laat de schouder rusten in de oven.
  • Bereid de geitenkaaskroketjes: meng de chorizo ​​en geitenkaas door elkaar, rol in balletjes van 15 g en rol deze door het paneermeel. Zet in de koelkast om stevig te worden.
  • Bereid vlak voor het serveren de kruidenkorst voor de lamsschouder: mix de peterselie, 100 g paneermeel en 1 klontje boter in de blender. Bak de lamsfilet: verwarm een ​​koekenpan op middelhoog vuur en voeg de koolzaadolie toe.
  • Kruid de lamsfilet met peper en zout en leg die voorzichtig in de pan. Bak de lamsfilet op middelhoog vuur gedurende 4 min aan elke kant, voeg een klontje boter toe en haal van het vuur. Haal de schouder uit de oven en snijd 4 vierkante stukken af. Bedek elk stuk met de kruidenkorst en plaats ze 2 min onder een warme grill.
  • Verwarm de oven ​ voor op 170° C. Bak de geitenkaaskroketjes goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Snijd de lamsfilet in 4 stukken, leg ze in het midden van het bord, voeg een stukje schouder en een geitenkaaskroketje op een bodempje gegrilde paprika’s toe. 
  • Laat de sappen die overblijven na het bakken van de lamsschouder inkoken met een potje bruine gevogeltefond. Voeg een mespuntje xantana toe om de saus te laten dikken. 
  • Spuit 3 dotjes pesto op het bord en garneer met verse kruiden.
Trefwoord chorizo, geitenkaas, kroketje, lam, lamsfilet, lamsschouder