Ga terug
Buikspek en coquilles met een Hollandaise van Sambai en beurre noisette

Buikspek en coquilles met een Hollandaise van Sambai en beurre noisette

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 min
Garing 17 uur
Totale tijd 17 uur 30 min
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Vacumeertoestel
  • Sous-vide toestel (ik heb zelf een Anova)

Ingrediënten
  

Voor het buikspek:

  • Ca. 700 g buikspek
  • Sambai

Voor de Hollandaise van sambai en beurre noisette:

  • 400 g roomboter
  • 50 ml sambai
  • 70 g eidooier
  • Peper en zout

Voor de montage:

  • 3 coquilles per persoon
  • Beukenzwammen
  • Bloedsinaasappel
  • Zeekraal
  • Limoen

Instructies
 

Voor het buikspek:

  • Gaar het buikspek met een scheut sambai gedurende 17 uur op 67° C.
  • Koel het buikspek terug en snijd op gewenste grootte. Bewaar de afsnijdsels.
  • Rooster het buikspek en de afsnijdsels op een barbecue of in een grillpan.

Voor de Hollandaise van sambai en beurre noisette:

  • Maak van de roomboter een beurre noisette door de roomboter te smelten en onder voortdurend roeren te verhitten. Ga hiermee door tot er bruine spikkels ontstaan.
  • Haal van de hittebron en laat een deze een half uurtje staan.
  • Doe de sambai met de eidooier in een bekken en klop met een garde tot een gebonden luchtige massa.
  • Voeg nu langzaam de beurre noisette toe onder voortdurend roeren.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Serveer meteen of giet in een siphon en houd warm in een warmwaterbad van ongeveer 50° C.

Voor de montage:

  • Spuit de hollandaise van sambai op het bord (of serveer die er apart bij in een sauskannetje).
  • Leg het buikspek op het bord.
  • Bak de coquilles en de beukenzwammen en verdeel de coquilles in stukjes.
  • Leg samen met de buikspekafsnijdsels op het stuk buikspek.
  • Snijd partjes van de bloedsinaasappel en rooster met een gasbrander.
  • Leg de partjes bloedsinaasappel naast de coquilles samen met de zeekraal.
  • Rasp als laatste wat limoenschil over het gerecht.

Notities

Sambai azijn (sanbaizu) is een Japanse azijn op basis van rijst welke is getrokken met een bouillon, bijvoorbeeld ossenstaartbouillon. Ook zijn er varianten van sambai die zijn getrokken met bonito-bouillon of dashi. Sambai heeft een sterke, fris-zure, hartige umami smaak. Niet te verwarren met sambal.
Trefwoord beurre noisette, buikspek, coquille, coquilles, sambai