Ga terug
Finger food met crème van groene asperges en gemarineerde gamba's

Finger food met crème van groene asperges en gemarineerde gamba's

Een snel en eenvoudig hapje. Ideaal finger food voor de paasbrunch of een lentefeest.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 10 min
Marineren 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 24 stuks

Equipment

  • Siliconevormen in de vorm van halve bollen

Ingrediënten
  

Voor de crème van asperges:

  • 200 g groene asperges
  • 200 g roomkaas
  • Peper en zout
  • 3 blaadjes gelatine (2 g / blaadje)

Voor het bladerdeeg:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eidooier

Voor de gamba topping:

  • 8 gamba's
  • 3 el olijfolie
  • 2 stengels bieslook
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1 cm verse gember
  • Het sap van een limoen

Instructies
 

Voor de crème van asperges:

  • Start met het bereiden van de crème van asperges. Snijd de asperges in stukjes, bewaar de koppen en dompel de stukjes enkele minuten onder in een grote hoeveelheid gezouten water. Voeg halverwege het koken de aspergekoppen toe (die worden sneller gaar). Gebruik de punt van een mes om de gaarheid te controleren.
  • Giet de asperges af en dompel ze onmiddellijk onder in ijswater om de groene kleur te fixeren.
  • Wanneer de asperges goed zijn afgekoeld, doe je de stukjes in de kom van een blender (zet 24 koppen apart voor decoratie) en mix je ze met de roomkaas, het zout en de peper tot een crème.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water en laat ze in 5 min zacht worden. Knijp ze uit.
  • Verwarm de crème op laag vuur, voeg de gelatine toe en roer tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Doe de crème in siliconen vormpjes in de vorm van een halve bol en zet in de diepvries om te laten stollen.

Voor het bladerdeeg:

  • Gebruik een koekjesvorm die iets groter is dan de diameter van je siliconen vormpjes (het bladerdeeg krimpt iets tijdens het bakken) en steek 24 cirkels uit.
  • Prik de bladerdeegcirkels in, bestrijk ze met losgeklopt eigeel en bak gedurende 5 à 10 min op 180° C tot het deeg goudbruin is.

Voor de gamba topping:

  • Doe de gamba's, de gehakte bieslook en gember, olijfolie, het citroensap en de cayennepeper in een slakom. Laat minimaal een uur marineren.
  • Pel de gamba's na een uur, snijd ze in 3 en schroei ze snel bruin in een hete pan.

Afwerking

  • Leg op elk rondje bladerdeeg een halve bol aspergecrème, schik er een stukje gamba en een aspergekop op. Rasp er een beetje limoenzeste overheen. Zet koel weg tot je klaar bent om te serveren.
Trefwoord bladerdeeg, crème, gamba, gamba's, groene asperges