Voor de crème van champignons met Lardo di Colonnata:
1kgParijse champignons(ik gebruikte witte)
4sneetjesLardo di Colonnata
1/2lroom
Voor de gegrilde champignons met gerookt spek:
500gParijse champignons(hier gebruikte ik de bruine variant)
1lmelk
Voor het krokante spek:
100ggerookt spek
1teentjelook
1takjetijm
Voor de afwerking:
4walnoten
16parmezaanschilfers
2spruiten
Instructies
Voor de gegrilde sint-jakobsmosselen:
Open de schelpen en haal er de sint-jakobsmosselen uit. Reinig ze goed om ze net voor het serveren te grillen in een grillpan.
Voor de crème van champignons met Lardo di Colonnata:
Snijd de champignons in kwartjes en sauteer ze in een pot met olijfolie en de 4 sneetjes Lardo di Colonnata.
Zet ze onder met de warme room, laat 10 min koken en mix tot slot alles fijn tot een crème. Breng op smaak met (witte) peper en zout.
Voor de gegrilde champignons met gerookt spek:
Pocheer de champignons in de warme melk gedurende 10 min en laat ze uitlekken alvorens je ze grilt.
Voor het krokante spek:
Snijd het spek in dunne plakjes met een snijmachine en hak het vlees dan in repen voor je die in een warme pan sauteert met een beetje olijfolie, een teentje look en het takje tijm.
Laat uitlekken op een vel keukenrol om het vet te absorberen en hak vervolgens met een scherp mes tot poeder.
Voor de afwerking:
Gril de sint-jakobsmosselen en schik ze op een bord.
Rol de hoedjes van de champignons in het poeder van gerookt spek en zet ze ook op het bord.
Werk het bord af met de parmezaanschilfers, walnoten en crème van champignons.
Ik schikte er ook nog de buitenste blaadjes van spruitjes bij, kort geblancheerd in kokend gezouten water en verfrist in ijswater om de groene kleur te fixeren.