4vijgen, dat mogen gedroogde zijn(2 voor de saus en 2 voor de garnering)
1elsojasaus
1tlrode wijnazijn
80gsterke blauwe kaas
1/2tlaardappelzetmeel verdund in 1 el koud water
Zout naar smaak
Voor de geroosterde wortels:
100gaardappelen
100gwortelen
100gpeterseliewortel
100gpastinaak
100gaardpeer
100grode biet
1rode ui
4teentjesknoflook
1elgedroogde tijmblaadjes
1tlzout
1mespuntjeversgemalen zwarte peper
1/2dlolie om in te bakken
Instructies
Voor de lamsfilet:
Bestrijk de lamsfilet met zwarte peper.
Stop de lamsfilet in een sous-vide zak en trek vacuüm.
Kook sous-vide gedurende 60 min op 55° C.
Dompel in ijskoud water en zet apart.
Verhit in een koekenpan de boter op middelhoog vuur tot die lichtbruin begint te kleuren.
Voeg de knoflook, tijm en rozemarijn toe.
Zet het vuur middelhoog en schroei de filets gedurende maximaal 1 min langs alle kanten dicht (wrijf de filet in met de kruiden en knoflook tijdens het dichtschroeien).
Laat de lamsfilet gedurende 10 min afgedekt met aluminiumfolie rusten.
Voor de saus:
Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
Voeg de fijngehakte sjalotjes en zwarte peperkorrels toe. Fruit tot de sjalot glazig is.
Voeg de porto, runderbouillon, sojasaus, rode wijnazijn en 2 vijgen toe. Laat 15-20 min sudderen.
Voeg de blauwe kaas toe en laat deze volledig smelten.
Meng goed met een staafmixer tot een gladde en romige saus.
Breng de smaak met zout en indien nodig nog meer rode wijnazijn.
Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel.
Houd de saus warm tot het serveren.
Voor de geroosterde wortels:
Snijd alle wortels in plakjes (1 cm).
Doe alle ingrediënten in een ovenschaal.
Hussel alles goed door elkaar met je handen.
Rooster gedurende 30 min in de oven op 200° C, haal de schaal uit de oven en schep de wortels voorzichtig om. Zet terug in de oven en rooster nog eens gedurende 30 min.
Zet de ovengrill op maximum en rooster gedurende vijf min of tot de bovenkant gekarameliseerd is.