Pluk meerdere kleinere blaadjes van de basilicum en leg ze apart.
Plet de overgebleven basilicum, stelen en al, in een grote kom. Halveer of snijd de tomaten in vieren en voeg ze toe aan de basilicum, samen met de mierikswortel, de selderij, de knoflook, de azijn, de wodka, de rode biet, het zeezout en de gemalen zwarte peper. Laat minimaal zes uur of een nacht marineren.
Pureer de gemarineerde groenten bij voorkeur met een staafmixer (een gewone blender of keukenmachine is ook geschikt). Proef en voeg indien nodig meer kruiden toe.
Passeer dit mengsel door een grove zeef of kaasdoek tot een gladde massa. Houd opzij tot je gaat serveren: laat het de garnituur pas vlak voor het serveren raken, anders zal de garnituur verwelken.
Voor de sint-jakobsoesters:
Bereid het spek voor: leg het ongekookte spek op een bord met lagen keukenrol tussen elk sneetje spek. Zet het gedurende 1 min in de magnetron om het spek voor te koken en wat vet te verwijderen. Je spek zal lichtgaar zijn, maar niet knapperig. Je moet het nog makkelijk rond de sint-jakobsoester kunnen wikkelen.
Wikkel er de sint-jakobsschelpen in, zet vast met een tandenstoker en snijd het overtollige spek af.
Verhit een el olijfolie en een el boter in een grote koekenpan.
Leg de in spek gewikkelde sint-jakobsschelpen in de hete pan en schroei ze gedurende 2 à 3 min aan elke kant. Zorg ervoor dat de pan niet te vol ligt.
Afwerking
Leg in een ondiepe kom een sint-jakobsoester op een paar frisée-blaadjes en giet de Bloody Mary-saus voorzichtig rondom de sint-jakobsschelp - bij voorkeur tot ca. 1/4 van de sint-jakobsoester. Voeg een paar blaadjes bleekselderij toe en pers er een scheutje versgeperste citroen over.