Verwarm de oven voor bij 200° C.
Dek het deeg af met een vel bakpapier dat je over de randen laat hangen. Spreid er bakbonen over.
Bak tot de randen er droog uitzien, gedurende ca. 15 min.
Verwijder voorzichtig het bakpapier en de bakbonen. En bak nog ca. 5 min langer of tot de korst van de bodem er droog uitziet. Verlaag nu de temperatuur van de oven naar 150° C.
Snijd elk kwartje peer in plakken van ca. 6 mm dik. Leg de perenplakjes netjes in een rij op de voorgebakken bodem. Herhaal. Borstel alle perenplakjes goed in met citroensap.
Klop in een kleine kom de room, fijne suiker, eidooiers, zout, kaneel, gember en kruidnagel samen los. Giet de mengeling tussen de peren op de korst. Strooi er de veenbessen over.
Bak tot de randen stevig zijn en het midden nog lichtjes wiebelt en een thermometer in het midden 77° tot 79° C aanduidt. Dit duurt. ca. 40 tot 50 min.
Laat volledig afkoelen in de vorm op een rooster. Serveer onmiddellijk of bewaar in de koelkast tot je klaar bent om te serveren.
Net voor je de peren- en veenbessentaart wil serveren, leg je een vel bakpapier van 20 cm in het midden van de cake. Strooi nu poedersuiker over de randen, indien gewenst. Je kan de peren ook nog insmeren met abricotage, als je dat wil.
Serveer gekoeld of op kamertemperatuur.