Ga terug
Driekoningentaart met hazelnootcrème

Driekoningentaart met hazelnootcrème

Een driekoningentaart met een originele insteek: geen klassieke frangipane, maar een heerlijke hazelnootcrème als vulling. Heel haalbaar recept.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 40 min
Rusttijd 2 uur 40 min
Totale tijd 3 uur 50 min
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • 45 g pralin
  • 45 g hele hazelnoten
  • 4 cl water
  • 20 g griessuiker
  • 1 boon

Voor de hazelnootcrème:

  • 120 g banketbakkersroom
  • 60 g hazelnootpoeder
  • 45 g pralin
  • 60 g zachte boter
  • 60 g poedersuiker
  • 1 ei

Instructies
 

  • Maak eerst de hazelnootcrème. Meng de boter en de poedersuiker. Voeg het hazelnootpoeder en de pralin toe en meng. Voeg tot slot ook nog het ei toe en meng nogmaals.
  • Spatel de banketbakkersroom onder de hazelnootcrème.
  • Rol een vel bladerdeeg uit op een vel bakpapier, verdeel er de hazelnootcrème over zodat je in het midden een cirkel van ca. 16 cm bekomt. Verstop de boon in de hazelnootcrème. Maak met een penseel het bladerdeeg zonder garnituur nat met water.
  • Leg er het tweede vel bladerdeeg op waarbij je er goed voor zorgt dat je zoveel mogelijk lucht laat ontsnappen. Sluit het deeg goed af door rond de vulling de 2 deeglagen goed aan te drukken met je duim.
  • Plaats een cirkel of een bord met een diameter van ca. 20 cm op het deeg en snijd het overtollige deeg weg met een cutter of mes. Zet ca. 20 min in de vriezer.
  • Draai de driekoningentaart om op een bakplaat bekleed met bakpapier zodat het bolle deel onderaan komt te zitten. Bestrijk de bovenkant met eigeel en laat ca. 20 min in de koelkast staan. Bestrijk een 2de keer met eigeel. Maak met een tandenstoker een klein gaatje in het midden van het deeg en trek vervolgens met de punt van de tandenstoker 8 gelijke delen. Pas op dat je het deeg niet doorprikt.
  • Bewaar 2 uur in de koelkast.
  • Bak gedurende 10 min in een voorverwarmde oven op 200° C. Zet daarna de temperatuur lager op 180° C en laat de driekoningentaart nog ca. 30 min bakken. Houd de bereiding in het oog. (Ik dekte de taart na 20 min af met aluminiumfolie.)
  • Mix ondertussen de hele hazelnoten grof, voeg de pralin toe en draai nogmaals in de blender. Breng het water en de griessuiker aan de kook in een kleine steelpan en laat 1 min sudderen tot een siroop.
  • Haal de driekoningentaart uit de oven en smeer 4 delen onmiddellijk in met de siroop met een kwast en bestrooi met de gehakte hazelnoten en pralin mengeling.
  • Laat lauw worden of volledig afkoelen voor je ze serveert.

Notities

Voor de banketbakkersroom gebruikte ik dit recept (klik) zonder de gianduja toe te voegen. 
De pralin kocht ik in mijn supermarkt van het merk Vahiné.
Trefwoord bladerdeeg, Campina, driekoningen, driekoningentaart, hazelnoten, pralin