Verwarm een grillpan tot zeer heet. Bestrijk de tarbotfilet met de zonnebloem- of arachideolie. Gril de tarbotfilet 10 sec per kant, draai per kant na 5 sec een kwartslag zodat de visfilet een mooie grillruit krijgt. Laat de tarbotfilet afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
Schil de aardperen. Snijd 2 van de kleinste aardperen apart en snijd ze in partjes. Breng een pan met lichtgezouten water aan de kook. Voeg de partjes aardpeer toe en blancheer ze 5-6 min tot de partjes beetgaar zijn. Giet de partjes aardpeer af, laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
Snijd de rest van de aardperen in grove stukken. Doe ze in een pan, voeg het laurierblaadje en ca. 100 ml water toe. Aardperen bevatten veel vocht dus ze hoeven niet onder te staan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat met het deksel op de pan ca. 15 min koken.
Haal het deksel van de pan en laat het vocht volledig inkoken. Maal de warme aardpeer met de boter in een blender tot een gladde crème en voeg (witte) peper en zout naar smaak toe. Bewaar de crème afgedekt in de koelkast.
Halveer voor het witlof de stronkjes in de lengte. Strooi de kristalsuiker in een koude koekenpan en leg het witlof op het snijvlak in de pan. Snijd de boter in blokjes en voeg ze aan de pan toe. Verwarm de pan op matig vuur en wacht tot de boter bruist en de suiker begint te karamelliseren. Blus af met de kippenbouillon, leg een deksel op de pan en stoof het witlof in ca. 15 min gaar. Haal het deksel van de pan en laat het vocht bijna volledig inkoken. Haal het witlof uit de pan en bestrooi met peper en zout. Laat afkoelen en bewaar het achtergebleven vocht afgedekt in de koelkast.
Hak voor de beurre noisette de hazelnoten grof en rooster ze in een koekenpan zonder vetstof mooi bruin. Laat ze afkoelen en bewaar de noten in een afgesloten bakje op kamertemperatuur.
Verwarm de boter al roerend met een garde op medium tot hoog vuur in een ruime pan tot de boter gaat bruisen en bruin is geworden. Schenk de bruine boter door een met keukenrol beklede zeef. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.