Klop de boter, suiker en vanillesuiker romig.
Meng de bloem met de cacao en speculaaskruiden en voeg samen met het ei toe aan het botermengsel. Kneed tot een glad deeg.
Vorm het deeg tot een platte rechthoek, wikkel het in huishoudfolie en zet het minimaal 1 uur in de koelkast om af te koelen.
Verwarm de oven voor op 180° C boven / onderwarmte. Vet de taartvorm in.
Rol 2/3 van het kruimeldeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en steek er een cirkel uit die 2 cm groter is dan de taartvorm. Zet het resterende deeg terug koel weg.
Leg het deeg in de taartvorm. Druk de basis en rand goed aan. Prik meerdere keren in met een vork. Dek af met bakpapier en leg er bakbonen in.
Bak de bodem gedurende 20 min in de voorverwarmde oven, verwijder het bakpapier met de bakbonen en bak nog 10 min verder.
Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.