Ga terug
Een kerstkrans om op te eten (letterlijk)

Een kerstkrans om op te eten (letterlijk)

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • Koekjes uitsteekvormen in de vorm van sterren en/of sneeuwvlokken

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 150 g koude boter
  • 80 g poedersuiker
  • 50 g hazelnootpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • Fleur de sel
  • 1 ei

Voor het glazuur:

  • 1 eiwit
  • 1/2 citroen, het sap
  • 250 g poedersuiker
  • Rode kleurstof
  • Suikerparels

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Meng alle ingrediënten (behalve het ei) in de kom van een robot tot je een zanderige mengeling bekomt. Voeg vervolgens het ei toe en mix in kleine stootjes tot het deeg een bal vormt. Bestrooi met bloem en zet koud weg gedurende 2 uur.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Rol het deeg met een deegrol dun uit op een bebloemd werkblad.
  • Snijd een krans uit van 20 cm diameter en 5 cm breed en leg die op een van de 2 bakplaten. Schuif in de voorverwarmde oven gedurende 15 à 20 min.
  • Verzamel de afsnijdsels terug tot een bol, rol uit en steek er koekjes uit met verschillende uitstekers. Schik deze op de andere bakplaat en schuif die in de oven gedurende 10 à 12 min.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Voor het glazuur:

  • Klop het eiwit een beetje los met het citroensap in een pannetje.
  • Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe met een klopper, waarbij je het glazuur op een zacht vuurtje opwarmt tot het vloeibaar wordt.
  • Neem 1/3 van het glazuur af en voeg enkele druppels rode kleurstof toe. De resterende 2/3 houd je gewoon wit.
  • Versier de zandkoekjes naar believen en bevestig ze met wat glazuur op de kerstkrans.
Trefwoord kerst, kerstkrans, speculaaskruiden