Ga terug
Spies van ossenhaas met rendangsaus en komkommer-pickle

Spies van ossenhaas met rendangsaus en komkommer-pickle

Gang Voorgerecht
Keuken Indonesisch

Ingrediënten
  

Voor de spies van ossenhaas:

  • 700 g ossenhaas
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
  • Sesamolie

Voor de rendangsaus:

  • 100 g rendang pasta
  • 80 g kokosmelk
  • 100 g kippenfond
  • 1 stukje palmsuiker
  • Aardappelzetmeel

Voor de komkommer-pickle:

  • 2 komkommers
  • Zeezout (2% van het groentegewicht)
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 el rijstazijn genmai-su
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 2 tl gerstmoutstroop
  • 1 el sojasaus shoyu
  • 1 rood pepertje, zeer fijn gesneden

Voor de crunch van pinda, kokos en kerrie:

  • 30 g ongezouten pinda's
  • 10 g kokos, geraspt
  • 1 g kerriepoeder

Voor de opmaak:

  • Frisee sla
  • Sesamolie
  • Citroensap

Instructies
 

Voor de spies van ossenhaas:

  • Snijd het vlees in gelijke stukken. Rijg de ossenhaaspuntjes aan een spies. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie, op smaak gebracht met een heel klein scheutje sesamolie.
  • Gril de spies van ossenhaas tot de gewenste garing.

Voor de rendangsaus:

  • Fruit de pasta licht aan.
  • Voeg de kippenfond en de kokosmelk naar smaak toe, voeg de palmsuiker toe en breng zacht aan de kook. Bind de saus eventueel af op dikte met aardappelzetmeel.
  • Verwarm voor gebruik.

Voor de gemepte komkommer-pickle:

  • Marinade: rasp de gember en hak de chilipeper fijn. Breng in een steelpannetje alle ingrediënten kort aan de kook en laat het daarna afkoelen.
  • Snijd de uiteinden van de komkommers af. Weeg de groente en bereken de hoeveelheid zout. Strooi de helft van het zout op de komkommers en wrijf dit krachtig over de schil.
  • Mep beheerst met een deegroller de komkommers in onregelmatige stukken. Breek het vruchtvlees verder met je handen in hapklare stukken.
  • Doe de komkommerstukken in de pickle-pers en meng de rest van het zout en de marinade erdoor.
  • Zet het deksel op de pers en laat dit onder druk op kamertemperatuur picklen.

Voor de crunch van pinda, kokos en kerrie:

  • Vermeng de kokos en kerrie en hak de pinda’s fijn.
  • Bewaar tot gebruik in een goed afgesloten bak.
  • Meng de frisee sla licht met sesamolie en wat citroensap.

Opmaaksuggestie:

  • Leg de gegrilde spies van ossenhaas op een bedje van frisée en voeg wat stukken komkommer-pickle toe. Dresseer de rendangsaus over de spies van ossenhaas.
  • Werk af met de crunch van pinda, kokos en kerrie en een fijn rood pepertje.

Notities

De gerstmoutstroop verving ik door Luikse stroop.
Mijn rendang pasta kocht ik in het Ispc, maar ik zag er ook staan in de buitenlandse rayon van mijn Hypermarkt Carrefour.
In dit recept wordt een pickle-pers gebruikt, maar die heb ik niet. Ik deed de komkommer gewoon in een kom, dekte die af met plasticfolie en legde er een gewicht op (zijnde een kilo bloem).
Waarom er met een deegrol op de komkommer moet gemept worden, weet ik niet, maar ik vond het wel zàlig om te doen. Tip: als je een komkommer koopt met een plastic cellofaantje errond, dan bespaart je dat een pak komkommerspatten in je keuken. Been there, done that! ?
Trefwoord komkommer, ossenhaas, rendang, spies