Go Back

Het ultieme gepocheerde eitje, eekhoorntjesbrood, mais

Een vegetarisch voorgerecht dat niet zal misstaan op je feesttafel!
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Anova (facultatief)
  • Mandoline
  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 4 kakelverse eieren
  • 1 sjalot
  • 5 champignons
  • 5 stuks eekhoorntjesbrood
  • 50 g boter
  • 100 g volle melk
  • 1 blikje mais (van Bonduelle)
  • Extra vierge olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Vene cress (of andere takjes verse groene kruiden voor de afwerking)

Instructies
 

  • Het garen van de eitjes kan op 3 manieren:
    1/ In de stoomoven: kook de hele eieren gedurende 42 min op 62-65 ° C.
    2/ Gaar de eitjes met een Anova in een kom met water op 62-65 ° C gedurende 42 min. (Ik deed het op deze manier).
    3/ Of verwarm een ​​pan met water: het water moet heet zijn, maar mag niet koken. Dompel de eieren erin en kook gedurende 45 min op deze temperatuur. Als de eieren gaar zijn, doe je ze in een kom met water en ijsblokjes.
  • Terwijl de eieren koken, hak je de sjalot fijn. Maak 4 champignons en 3 stuks eekhoorntjesbrood schoon en snijd ze in stukjes. Bak de sjalot in bruine boter. Voeg de champignons en het eekhoorntjesbrood toe en bak bruin. Voeg de melk toe en laat 10-15 min zachtjes koken. Giet de champignons af, maar vang het kookvocht op. Mix de paddenstoelen en voeg gaandeweg de melk terug toe tot je een gladde puree bekomt. Houd warm.
  • Snijd met een mandoline de overgebleven champignon in dunne plakjes uit. Snijd het eekhoorntjesbrood in vieren en bak ze in een pan met wat olijfolie samen met de maiskorrels bruin.
  • Schep de hete puree op een bord. Breek een ei en plaats het er voorzichtig op. Voeg het eekhoorntjesbrood en de mais toe. Werk af met de champignonplakjes en blaadjes Vene cress.

Notities

Wil je per se wat vlees erbij, dan kan je bvb. blokjes spek (van Brasvar varken) meebakken met de champignons.
Trefwoord eekhoorntjesbrood, eitje, mais, traaggegaard