Ga terug
Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

Heel eenvoudig en heel lekker (kerst)hapje!
Voorbereidingstijd 25 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • Espumafles
  • Blender

Ingrediënten
  

  • 200 g foie gras de canard entier
  • 75 ml kookroom
  • 75 ml gevogeltebouillon
  • 100 g briochebrood, in blokjes
  • 25 g poedersuiker
  • 25 g macadamianoten
  • 25 g hazelnoten
  • Luikse siroop
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Maak de espuma van foie gras door de bouillon met room in een pan en net aan de kook te brengen.
  • Doe de foie gras in stukjes in de blender en draai met het warme bouillon-roommengsel 20 sec op snelheid 6. Breng op smaak met zout en peper.
  • Passeer door een fijne zeef en giet het mengsel in een sifon. Serveer de espuma op kamertemperatuur.
  • Smelt de suiker in een kleine pan en laat karameliseren tot goudbruin. Haal de stukken brioche door de suiker en leg de stukken op vetvrij papier.
  • Rooster de macadamia- en de hazelnoten in een droge antikleefpan.
  • Vul glazen bekers eerst met wat Luikse siroop en dan voor de helft met de espuma (schud eerst goed!), spuit hierop een laagje Luikse siroop en leg er de blokjes brioche op. Vul verder met de espuma en garneer met de gekaramelliseerde noten.

Notities

  • Normaal wordt in het oorspronkelijke recept pekmez gebruikt, een druivensiroop of melasse bekend uit de Turkse keuken. Ik had geen tijd en zin om op zoek te gaan naar het ingrediënt en gebruikte Luikse siroop in de plaats.
  • De Luikse siroop warmde ik lichtjes op in de microgolf tot die vloeibaar werd.
Trefwoord brioche, espuma, foie gras, foie gras de canard, hazelnoten, Luikse siroop, macadamianoten