Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Kleiner
Normaal
Groter
Millefeuille van filodeeg, passievruchtespuma, basilicumsorbet
Recept afdrukken
Pin recept
Voorbereidingstijd
1
uur
uur
Bereidingstijd
1
uur
uur
Rusttijd
8
uur
uur
Totale tijd
10
uur
uur
Gang
Nagerecht
Porties
8
personen
Equipment
Ijsmachine
Espumafles
Ingrediënten
Voor de millefeuille:
Filodeeg
Bloemsuiker
Boter
Voor de passievruchtencrème Suisse:
3
dl
melk
1
dl
passievruchtencoulis
(ik gebruikte diepvriescoulis van Boiron)
4
eidooiers
100
g
suiker
30
g
puddingpoeder
1
vanillestok
1
blaadje
gelatine
1
dl
room
Voor de aardbeien:
1
schaaltje
aardbeien
Suiker
Munt
Cointreau
Voor de sorbet:
2
dl
limoensap en -zeste
3
dl
water
250
g
suiker
1/2
bussel
basilicum
2
Granny Smith
Instructies
Voor de millefeuille:
Smeer het filodeeg in met beurre noisette en bestrooi met bloemsuiker.
Schik er een nieuw vel filodeeg op. Herhaal dit 3 keer.
Versnijd in rechthoekjes.
Bak af tussen 2 bakmatjes op 160° C gedurende ca. 12 min.
Voor de passievruchtencrème Suisse:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
Kook de melk en coulis samen op met de middendoor gesneden vanillestok.
Klop de dooiers met de suiker en het puddingpoeder tot een ruban.
Verwijder de vanillestok en giet de kokende melk op de ruban en breng aan de kook tot er binding ontstaat.
Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot die is opgenomen.
Stort de crème uit en laat afgedekt afkoelen. Klop de afgekoelde crème los met een klopper.
Klop 1 dl room op tot er zachte pieken ontstaan en spatel die onder de afgekoelde crème.
Voor de aardbeien:
Was de aardbeien, verwijder het kroontje, snijd de kopjes eraf en snijd de aardbeien in 2.
Kleur de aardbeien kort en hevig aan in een klontje boter, karamelliseer, flambeer met Cointreau en werk af met versnipperde munt.
Voor de sorbet:
Kook het water en de suiker op tot 120° C.
Voeg van het vuur het limoensap toe.
Mix er de Granny Smith in stukken en basilicum onder als de siroop lauw of koud is.
Laat de sorbet 1 nacht rijpen en passeer dan door een fijne puntzeef.
Werk af met de zeste van limoen en draai tot sorbet in een sorbetière.
Trefwoord
aardbeien, basilicum, Cointreau, espuma, filodeeg, flamberen, sorbet