Ga terug
Mousse van sint-jakobsschelpen

Mousse van sint-jakobsschelpen

Makkelijk recept!
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 keukenmachine of blender

Ingrediënten
  

Voor de mousse van sint-jakobsschelpen:

  • 150 g sint-jakobsschelpen
  • 150 ml volle room
  • 1 eiwit
  • 3 g zout

Voor de witte wijnsaus:

  • 250 ml visbouillon
  • 330 ml volle room
  • 50 ml witte wijn
  • Zout

Voor de afwerking:

  • 6 sint-jakobsschelpen
  • Olijfolie
  • 1 handvol dille

Instructies
 

Voor de mousse van sint-jakobsschelpen:

  • Om de mousse te maken, doe je de sint-jakobsschelpen in een keukenmachine of blender en pulseer je tot een gladde massa. Voeg het eiwit en zout toe en mix kort. Voeg dan de room toe en mix tot een gladde en zijdezachte massa. Dit duurt ca. 20 sec.
  • Verwarm de oven voor op 150° C. Bekleed de bodem van roestvrijstalen ringen* met huishoudfolie. Doe de mousse over in een spuitzak en spuit de mousse in de ringen. Verdeel de mousse gelijkmatig over de ringen - ca. 50 g per portie. Strijk het oppervlak glad met een bolle lepel.
  • Plaats de mousses in een braadslede en vul deze voor de helft met heet water uit de waterkoker. Bak 15 min en haal ze dan uit de oven.

Voor de witte wijnsaus:

  • Maak ondertussen de saus. Doe de visbouillon en wijn in een steelpan en breng het geheel snel aan de kook. Laat de vloeistof tot 1/3 inkoken, tot het op glazuur lijkt. Voeg de room en zout naar smaak toe en breng het geheel weer aan de kook tot het de achterkant van een lepel bedekt. Houd warm tot nodig.

Voor de afwerking:

  • Snijd elke sint-jakobsschelp in 3 schijven. Verhit een koekenpan op hoog vuur, voeg een beetje olie toe en bak de sint-jakobsschelpen 30 sec aan elke kant.
  • Verwijder de huishoudfolie van de mousses. Ga met een scherp mes rond de binnenkant van de ringen en haal ze er voorzichtig af. Leg de mousses op serveerborden, bedek ze met saus en schik er 3 sint-jakobsschelpen op. Voeg wat dille toe en serveer.

Notities

*In plaats van ringen gebruikte ik mijn antikleef bakvorm van Le Creuset voor 6 tartelettes die ik eerst inspoot met bakspray.
Trefwoord coquille, coquilles, dille, mousse, sint-jakobsmosselen, sint-jakobsnootjes, sint-jakobsoester, sint-jakobsschelpen, sint-jakobsvrucht