Ga terug
Budini di riso (Italiaans rijsttaartje)

Budini di riso (Italiaans rijsttaartje)

5 van 1 stem
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 12 stuks

Equipment

  • 1 Keukenmachine

Ingrediënten
  

Voor de bodem (Pasta Frolla*):

  • 200 g patisseriebloem
  • 100 g suiker
  • 1 snufje fijn zout
  • 113 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 3 grote eidooiers, op kamertemperatuur
  • 1 tl puur vanille-extract

Voor de rijstvla:

  • 950 ml volle melk
  • 120 g dessertrijst
  • 1 el vanillepasta
  • Schil van 1 grote citroen, (ca. 1 el)
  • 100 g suiker
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 60 ml volle room, op kamertemperatuur

Instructies
 

Voor de bodem (Pasta Frolla*):

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pulseer net zo lang tot het deeg samenkomt. Als je die niet hebt, kun je het deeg in een grote mengkom mengen met een deegsnijder of je vingers.
  • Vorm het deeg tot een ronde schijf en wikkel het in plasticfolie. Zet het deeg minstens 30 min in de koelkast.
  • Terwijl het deeg afkoelt, begin je met het maken van de rijstvla.
  • Als de 30 min voorbij zijn, verwarm je de oven voor op 180° C.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het heel dun uit (ca. 3 mm dik).
  • Snijd het in rondjes die iets groter zijn dan je taartvormpjes of muffinvormpjes, met een ronde cutter of een scherp mes.
  • Vet de muffinvorm in met boter. Sla deze stap niet over. 🙂
  • Druk het deeg voorzichtig in de bodem en zijkanten van de beboterde muffinholtes.
  • Schep de rijstvla in de met deeg beklede muffinvorm.

Voor de rijstvla:

  • Giet de melk in een grote pan met dikke bodem en breng aan de kook. Als het begint te pruttelen, voeg je de rijst toe en laat je het gaarkoken. Bij mij duurde dat ca. 35 min. Haal van het vuur.
  • Doe de eidooiers, suiker en room in een middelgrote kom. Klop tot alles gemengd is.
  • Giet langzaam 1 kopje van de vloeistof van het rijstmengsel bij het eidooiermengsel. Zorg ervoor dat je blijft kloppen terwijl je de hete vloeistof toevoegt, zodat de eieren niet schiften.
  • Doe dit mengsel terug bij het rijstmengsel. Roer snel tot alles volledig gemengd is.
  • Roer er de citroenschil en de vanillepasta door.

Afwerking:

  • Plaats ze in een voorverwarmde oven en bak ze 30 min (of tot ze gaar zijn). Laat lichtjes afkoelen op het muffinblik en verwijder ze dan (maak voorzichtig los met een kleine spatel of mes).
  • Bestuif met suiker* (optioneel).
  • Serveer warm als ontbijt of geniet ervan op kamertemperatuur!

Notities

*Ik gebruikte Rafti Snow suiker van A La Tarte. Dit is suiker die niet wegsmelt en mooi blijft liggen.
Trefwoord budini di riso, dessertrijst, rijsttaartje