Ga terug
Miss Perfect Délice tomatentartaar met eidooier gepekeld in sojasaus

Miss Perfect Délice tomatentartaar met eidooier gepekeld in sojasaus

Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Voorgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de tartaar:

  • 25 Miss Perfect Délice tomaten
  • 1 snufje rietsuiker
  • Zout, naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 2 scheutjes extra vierge olijfolie
  • 2 eidooiers
  • 100 ml donkere sojasaus
  • 1 el rode ui, zeer fijngesneden
  • 1 el zachte kruiden, zoals peterselie en bieslook
  • 1/4 tl chilipeper, zeer fijngehakt

Voor de bieslookmayonaise:

  • 1 eidooier
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 tl citroensap
  • 1/4 tl Dijon mosterd
  • 200 ml plantaardige olie
  • 25 ml extra vierge olijfolie
  • 1 el gehakte bieslook
  • Zout, naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak

Voor de afwerking:

  • 1 handvol eetbare bloemen
  • 1/2 tl droge uitjes
  • 1 handvol slablaadjes

Instructies
 

  • Zet je oven op de laagste stand (ca. 70° C).
  • Snijd een klein kruisje in de bodem van elke tomaat en bedek die met kokend water. Laat 1 min staan, giet af en verwijder de velletjes, snijd doormidden en schep de zaadjes eruit om 'schelpjes' te maken.
  • Doe de tomatenschelpjes in een kom en breng op smaak met een snufje zout, suiker, gemalen peper, een paar tijmblaadjes en een scheutje olijfolie. Meng goed.
  • Verdeel de tomaten over een ovenschaal en zet die op een rooster gedurende 45 min à 1 uur in de oven zodat de tomaatjes licht drogen.
  • Doe ondertussen de sojasaus in een kom en leg de eierdooiers erin. Keer ze regelmatig om. Laat 45 min tot 1 uur staan om ze te laten uitharden. Langer mag ook. Tot 6 uur!
  • Doe voor de bieslookmayonaise de eidooier, azijn, het citroensap en de mosterd in een kom en klop tot alles goed is opgenomen. Voeg langzaam de plantaardige olie toe, beetje bij beetje, onder voortdurend kloppen, tot je een geëmulgeerde mayonaise hebt. Voeg langzaam de olijfolie toe.
  • Voeg de fijngehakte bieslook toe en breng op smaak met zout en peper. Doe de mayonaise in een spuitzak of bakje en bewaar tot gebruik.
  • Hak de Miss Perfect Délice tomatenschelpjes grof en doe ze in een kom met de ui, gemengde kruiden, fijngehakte chilipeper (zoveel of zo weinig als je wilt) en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met zout.
  • Zet 2 borden klaar, neem een ronde cutter en druk de helft van het tomatenmengsel in de bodem van de cutter. Vorm in het midden een ondiep kuiltje voor het eigeel. Herhaal dit voor het tweede bord.
  • Haal voorzichtig een eierdooier uit de sojasaus, laat die een beetje uitlekken in je lepel en leg hem vervolgens in het kuiltje in het tomatenmengsel. Leg de gedroogde uitjes op de eierdooier.
  • Werk af met eetbare bloemen en slablaadjes.
  • Serveer er de bieslookmayonaise apart bij.
Trefwoord kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, Miss Perfect Délice, sojasaus, tomaten