Ga terug
Hazelnootboter en uien sandwich

Hazelnootboter en uien sandwich

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor het uien wafeltje:

  • 300 g uien, schoongemaakt
  • 75 g tapiocameel
  • 5 g zout

Voor de hazelnootboter crémeux:

  • 150 g boter
  • 2 blaadjes gelatine (2 blaadjes = 3,3 g)
  • 150 g melk
  • 50 g room
  • 10 g suiker
  • 50 g eidooier
  • 5 g zout

Voor de limoengel:

  • 75 g limoensap
  • 30 g suiker
  • 7 g gembersiroop
  • 30 g water
  • 2 g agar
  • 1,5 g gellan

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemetjes (bij mij salie honing-meloen)

Instructies
 

Voor het uien wafeltje:

  • Snijd eerst de uien fijn. Glaceer ze vervolgens ongeveer 40 minuten op laag vuur met het zout. Je wilt ze langzaam laten karamelliseren tot ze licht goudbruin zijn.
  • Zodra de uien goudkleurig zijn, doe je ze in een blender en mix je ze tot een gladde massa. Doe ze dan over in een kom.
  • Voeg nu het tapiocameel en zout toe en spatel tot een gladde massa.
  • Verdeel het vervolgens over een siliconenvorm en bak het op 150 graden in ca. 30 min goudbruin.

Voor de hazelnootboter crémeux:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Karamelliseer eerst de boter op een middelhoog vuur. Roer de gesmolten boter om de paar minuten even door om aanbranden te voorkomen. Zodra de boter goudkleurig is (en de geur heeft van hazelnoten), haal je hazelnootboter door een fijne zeef met keukenpapier om die te klaren.
  • Zodra de beurre noisette geklaard is, meet je 100 g af in een steelpan en voeg je ook de melk, de room, de suiker, het eigeel en het zout toe.
  • Meng goed door elkaar en verwarm dan al roerend tot 85° C om de dooiers te laten garen en in te dikken.
  • Los er dan direct de uitgeknepen gelatine in op en roer nogmaals. Vul daarna de gewenste vorm en laat de crémeux 30 min opstijven in de koelkast.
  • Doe ze dan over in de vriezer en vries ze in tot ze helemaal hard geworden zijn.

Voor de limoengel:

  • Giet het limoensap in een steelpan en voeg ook de suiker, de gembersiroop, het water, de agar en gellan toe. Meng goed en breng dan 1 min aan de kook.
  • Zodra het mengsel gekookt heeft, giet je het in een kom en laat je het afkoelen in je koelkast.
  • Doe de gel daarna over in een blender en mix tot een gladde gel.

Afwerking:

  • Laat de crémeux eerst ontdooien. Breng het nu aan tussen twee uien wafeltjes. Spuit dan kleine stipjes limoengel rondom. Versier het geheel met minuscule bloemetjes en de amuse is klaar om geserveerd te worden!
Trefwoord amuse, hazelnootboter, limoengel, ui, uien, wafeltje