Ga terug
Vlechtbrood met daslook en zure room

Vlechtbrood met daslook en zure room

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd: 13 uur
Totale tijd 14 uur
Gang Brood

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid Artisan

Ingrediënten
  

Voor het vlechtbrood:

  • 500 g sterke tarwebloem T65*
  • 1 zakje instant gist van 7 g
  • 7 g zout
  • 2 tl suiker
  • 300 g volle zure room
  • 3 middelgrote eieren
  • 1 handvol daslook, gehakt
  • 1 el maanzaad of sesamzaad

Voor de afwerking:

  • 4-tal stengels daslook
  • 1 el maanzaad of sesamzaad
  • Eigeel, losgeklopt

Instructies
 

Voor het vlechtbrood:

  • Was de daslook en dep het droog.
  • Doe de bloem, de gist, het zout, het maan- of sesamzaad, de suiker en de gehakte daslook in de kom van een staande mixer met kneedhaak.
  • Voeg de zure room en de eieren toe en kneed ca. 7 tot 10 min. Voeg wat meer bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  • Laat het deeg een nacht afgedekt rijzen in de koelkast.
  • Rol de volgende dag het deeg in 2 lange strengen. Druk wat maan- of sesamzaad in het bovenste gedeelte van 1 streng en nog wat daslook in de andere streng over heel de lengte. Vlecht de 2 strengen in elkaar en rol de vlecht op tot een mooi bol brood. Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Bestrijk het brood met losgeklopt eigeel, waarbij je de daslookstengels vermijdt.
  • Bak het brood gedurende 40-45 min op 180° C. Dek het halverwege af met aluminiumfolie zodat het niet aanbrandt.

Notities

*Als bloem gebruikte ik biobloem met hoog eiwitgehalte die ik kocht bij A La Tarte. #nospon
Trefwoord daslook, vlechtbrood, zure room