Ga terug
Laskiaispulla: de schattigste brioches in de Finse keuken!

Laskiaispulla: de schattigste brioches in de Finse keuken!

Rusttijd: 12 uur
Gang Nagerecht
Keuken Fins
Porties 10 stuks

Equipment

  • 1 staande mixer (type KitchenAid Artisan)

Ingrediënten
  

Voor de bosbessenganache:

  • 150 g volle room
  • 75 g witte chocolade
  • 75 g volle room
  • 3 el bossenbessensap (van de compote hieronder)

Voor het briochedeeg:

  • 220 g bloem
  • 4 g droge gist
  • 10 cl volle melk
  • 20 g boter
  • 3 snufjes zout
  • 20 g rietsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl kardemompoeder
  • Eigeel
  • Amandelschilfers, grofgehakt
  • Parelsuiker

Voor de amandelcrème:

  • 15 g eiwit
  • 100 g amandelpoeder
  • 85 g suiker
  • 1/2 tl kardemompoeder

Voor de bosbessencompote:

  • 150 g bosbessen
  • 120 g suiker

Voor de afwerking:

  • Poedersuiker

Instructies
 

Voor de bosbessenganache:

  • Verwarm 150 g room en giet die over 75 g witte chocolade.
  • Meng en voeg 75 g koude room en 3 el bosbessensap uit de compote toe.
  • Dek de ganache af met plasticfolie (waarbij de folie de ganache raakt) en zet minstens 5 uur (bij voorkeur 1 nacht) in de koelkast.

Voor het briochedeeg:

  • Los de verkruimelde gist op in de lauwe melk in een staande mixer.
  • Voeg de boter, het ei, de suiker, de bloem, de kardemom en het zout toe.
  • Kneed het deeg gedurende minstens 10 min en dek het af met een vochtige doek.
  • Laat het 2 uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 40 g. Vorm er balletjes van (opbollen).
  • Laat 30 min rijzen op een bakplaat.
  • Strijk in met eigeel, bestrooi met parelsuiker en grofgehakte amandelschilfers en bak gedurende 15 min op 180° C.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Voor de amandelcrème:

  • Meng alle ingrediënten.

Voor de bosbessencompote:

  • Verwarm 150 g bosbessen met 120 g suiker en een scheutje water op een zacht vuurtje.

Afwerking:

  • Snijd een hoedje af en haal een beetje kruim uit de brioches om ruimte te maken.
  • Vul met een beetje amandelcrème, voeg bosbessencompote toe en strijk glad.
  • Klop de ganache op, schep in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit een toef op de laskiaispulla. Lepel er nog een lepeltje bosbessencompote op en zet het hoedje er weer op. Bestrooi met poedersuiker.
Trefwoord bosbessen, bosbessenganache, chocoladeganache, ganache montée, kardemom, kardemompoeder, laskiaispulla, witte chocolade