Ga terug
Witvis, shiitake, paddenstoelen, paksoi, spinazie en “Shiso leaf sauce”

Witvis, shiitake, paddenstoelen, paksoi, spinazie en “Shiso leaf sauce”

5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

Voor de shiso blad saus:

  • 1/2 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 1/2 rode chilipeper
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml sake
  • 25 ml azijn
  • 125 ml room
  • 250 ml water
  • Maïzena
  • 5 shiso bladeren (facultatief)

Voor de shiso tempura:

  • 10 shiso bladeren of 5 grote, gehalveerd
  • 100 g tempura bloem
  • 150 ml ijskoud bruiswater
  • 30 g eigeel

Voor de witvis en groenten:

  • 500 g witvis, naar keuze
  • 200 g shiitake
  • 1 bos beukenzwammen
  • 4 stengels paksoi
  • 300 g spinazie
  • Sesamolie

Voor de afwerking:

  • 1 handje Soysauce Wasabi Crumble*

Instructies
 

Voor de shiso blad saus:

  • Snijd de ui in brunoise.
  • Zweet de ui, knoflook, gember en peper aan in een pan op laag vuur. Voeg dan de sojasaus, sake en azijn toe. Laat dit een paar minuten meekoken.
  • Voeg dan de room en het water toe. Laat het geheel gedurende 10 min koken.
  • Zeef en pers alle vloeistof eruit.
  • Breng aan de kook en maak af met wat maïzena.
  • Hak de shiso bladeren zeer fijn en voeg toe vlak voor het uitserveren aan de saus.

Voor de shiso tempura:

  • Maak het tempurabeslag door de ingrediënten te mengen. Het beslag moet dunner zijn dan pannenkoekenbeslag.
  • Verwarm de frituurpan op 190° C, frituur de shiso bladeren 1 voor 1 nadat je ze door het tempurabeslag gehaald hebt.

Voor de witvis en groenten:

  • Sauteer de shiitakes en beukenzwammen en de paksoi en spinazie apart in een pan met een paar druppels sesamolie/olijfolie. Dit kan voordien. Verwarmen kan je daarna samen doen.
  • Portioneer de vis. Schik de skreifilets in een ovenschaal. Kruid met peper en (gerookt) zout. Leg op elke filet een klontje boter en zet de vis onder de gril. Houd goed in het oog: niet te lang, de vis moet nog een beetje glazig zijn vanbinnen.

Opmaak:

  • Leg de paddenstoelen, paksoi en spinazie in het midden op het bord. Plaats de vis daarop, nappeer met de saus en leg het tempura blad bovenop.
  • Strooi er desgewenst wat Soysauce Wasabi Crumble* over.

Notities

Voor een extra krokante (én Aziatische) toets strooide ik er nog wat Soysauce Wasabi Crumble over. Die kocht ik bij The Flavor Shop.
Trefwoord paksoi, shiitake, shiso, skrei, tempura, witvis