Ga terug
3 bereidingen van krab met coquille en ingelegde groenten

3 bereidingen van krab met coquille en ingelegde groenten

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 Thermoblender

Ingrediënten
  

Voor de bisque:

  • 1 grote Noordzeekrab met kop, scharen en poten gegaard en opengesneden
  • 1/2 venkel
  • 3 selderijstengels
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 scheut Italiaanse olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 ml witte wijn

Voor de crémeux van krab:

  • 375 g bisque
  • 150 g zure room
  • 2 eidooiers
  • 12 g gelatineblaadjes

Voor de saus van krab:

  • 200 g bisque
  • 50 g boter
  • 50 g room
  • 30 g sherry

Voor de krabsalade:

  • 2 el zure room
  • 1/4 limoenzesde

Voor de coquille:

  • 6 coquilles
  • 1 limoen
  • Japans zevenkruidenpoeder*
  • zout

Voor de gepekelde groenten*:

  • 1 butternut
  • 1 koolrabi
  • 1 red meat radijs
  • 2 el limoensap
  • 2 el sushiazijn
  • 1 snufje zout

Voor het koekje:

  • 50 g eiwit
  • 50 g bloem
  • 4 g zout
  • 20 g rijstebloem
  • 25 g olie
  • 10 g suiker
  • 1 tl ras el hanout

Voor de olie van prei:

  • 250 g sojaolie (of druivenpitolie)
  • 100 g groen van prei

Voor de crème van prei:

  • 50 g eidooier
  • 25 g chardonnay-azijn
  • 20 g sushiazijn
  • 350 g olie van prei

Voor de afwerking:

  • 1 doosje gemengde kruiden met eetbare bloemen

Instructies
 

Voor de bisque:

  • Stop de krabbenkoppen even in de oven zodat ze wat kleur krijgen.
  • Laat ze vervolgens opkoken met 1/2 venkel, 3 selderijstengels, 1 wortel, 1 ui, sansa-olijfolie, 2 tenen knoflook, een takje tijm, een blaadje laurier, 2 el tomatenpuree en 250 ml witte wijn en vul de kookpot met water tot alles onder staat.
  • Let op: kook niet langer dan 1 1/2 uur, anders krijgt het een ammoniakgeur.
  • Breng op smaak met peper en zout. Zeef en reduceer vervolgens het geheel. Het gezeefde geheel is de schaaldierenbouillon. 

Voor de crémeux van krab:

  • Week de gelatineblaadjes in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Mix 375 g bisque, 150 g zure room en 2 eidooiers 10 min op 80° C in een thermoblender zoals de Magimix Cookexpert. 
  • Knijp de gelatine uit en los ze op in de warme bisque.
  • Giet het mengsel in 6 ronde silicone mallen (in mijn geval de Promise) en laat opstijven in de diepvries.

Voor de saus van krab:

  • Mix de andere 200 g van de bisque met 50 g boter, 50 g room en 30 g sherry tot een gladde saus. 

Voor de krabsalade:

  • Snijd de gegaarde scharen van de krab in kleine stukjes. Meng met 2 el zure room en 1/4 zeste van limoen.  

Voor de coquille:

  • Snijd de coquilles in 3 horizontale schijfjes. Marineer met wat zout, Japans zevenkruidpoeder* en verfris met limoenzeste en –sap. 

Voor de gepekelde groenten:

  • Pekel de groenten op het moment zelf even nat in 1 el limoensap, 1 el sushiazijn en een snufje zout. Snijd ze uit in kleine, ronde vormpjes.  

Voor het koekje:

  • Mix alle ingrediënten met elkaar. Bak af op 160° C gedurende 10 min in een vormpje naar wens.  

Voor de olie van prei:

  • Mix 250 g sojaolie en 100 g groen van prei voor 10 min op 60° C in de thermoblender. Zeef daarna het mengsel. 

Voor de crème van prei:

  • Mix 50 g eidooier, 25 g chardonnay-azijn, 20 g sushiazijn en 350 g prei-olie met elkaar. 

Voor de afwerking:

  • Haal de crémeux van krab uit de vorm en leg in het midden van het bord. Gebruik een ronde uitsteekvorm en vul met de krabsalade.
  • Leg daarop de 3 schijfjes coquille en enkele dotjes crème van prei.
  • Bedek met 3 schijfjes gepekelde groenten.
  • Leg het koekje erbovenop en werk af met de saus van krab en prei-olie.  
  • Schik er een handje kruidenmix met eetbare bloemen op.

Notities

*Japans zevenkruidenpoeder kon ik niet vinden en dus maakte ik zelf een mix van volgende kruiden: szechuanpeper, rode chilipeper, sesamzaad (wit én zwart), gember, geroosterde sinaasappelschil, nori en hennepzaad.
*Voor de gepekelde groenten, kan je zelf kiezen wat je lekker vindt of wat er in het seizoen is.
Trefwoord bisque, coquille, coquilles, crémeux, king krab, Noordzeekrab