Ga terug
Fastelavnsboller (Deense carnaval bollen)

Fastelavnsboller (Deense carnaval bollen)

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rijstijd: 1 uur 45 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Deens
Porties 16 stuks

Equipment

  • 1 staande mixer (type KitchenAid Artisan)
  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 225 g volle melk
  • 30 g verse gist
  • 60 g kristalsuiker
  • 1 tl kardemom
  • 570 g patisseriebloem
  • 2 grote eieren
  • 1 tl zout
  • 120 g boter, op kamertemperatuur
  • 3 el volle room, voor het bestrijken van de bollen

Voor de vanille banketbakkersroom:

  • 400 g volle melk
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 vanillestok (of 2 tl vanillepasta)
  • 4 eierdooiers
  • 50 g kristalsuiker
  • 30 g maizena
  • 30 g koude boter

Voor de pistachevulling:

  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g pistachenoten

Voor de chocoladeganache:

  • 100 g volle room
  • 120 g pure chocolade
  • 15 g boter, op kamertemperatuur

Voor de afwerking:

  • Extra pistachenoten, fijngehakt

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Tip: Als het koud is in je keuken, verwarm je oven dan voor op 30º C terwijl de eieren en de boter op kamertemperatuur komen. Zet dan de oven uit, vlak voor het maken van het deeg, met de ovendeur dicht. Op deze manier kan je het deeg laten rijzen in de uitgeschakelde oven, waardoor het de optimale temperatuur krijgt van 23-25º C.
  • Verwarm de melk tot die lauw is (37º C). Verkruimel de verse gist in je mengkom en giet de verwarmde melk erbij. Roer met een spatel door elkaar tot de gist opgelost is.
  • Voeg de kristalsuiker, de bloem, de kardemom, de eieren en het zout toe en meng het deeg met de kneedhaak op een lage tot middelhoge snelheid tot alles goed gemengd is en er geen droge bloem meer over is. Mix vervolgens gedurende 4 min verder op middelhoge snelheid.
  • Ga verder op middelhoge snelheid en voeg de boter in 2 delen toe. Voeg het 2de deel van de boter toe, zodra het 1e deel in het deeg is opgenomen. Zodra het 2de deel is opgenomen, schraap je de zijkanten van de kom en blijf het deeg mengen gedurende 8-10 min. Het moet er glad uitzien en loskomen van de kom.
  • Doe het deeg in een schone kom, met een beetje plantaardige olie, en dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek. Zet de kom in een warme ruimte in huis of gebruik de truc met de oven. Laat het deeg gedurende 1 uur rijzen.

Voor de vanille banketbakkersroom:

  • Snijd het vanillestokje doormidden (in de lengte) en schraap met een mes het vanillemerg eraf.
  • Voeg in een middelgrote steelpan de melk, de kristalsuiker, het vanillemerg en de vanillestok toe en breng het geheel lichtjes aan de kook. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat de suiker smelt in de melk.
  • Klop ondertussen de eierdooiers en de andere 50 g kristalsuiker samen met een garde tot een lichtere kleur. Voeg dan de maïzena toe en klop tot alles gemengd is.
  • Wanneer de melk lichtjes suddert en er zich kleine belletjes vormen aan de rand van de pan, neem je de pan van het vuur, verwijder je de vanillestok en voeg je ⅓ van de warme melk al kloppend bij het eimengsel. Klop voortdurend om de eieren te temperen, zodat het geen roerei wordt. Giet het getempereerde mengsel terug bij de rest van de melk en klop constant op laag tot middelhoog vuur tot het begint in te dikken. Haal het van het vuur en voeg de boter toe. Roer tot het goed gemengd is.
  • Giet de banketbakkersroom in een ondiepe kom en dek af met plastic huishoudfolie zodat die de crème raakt om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat. Laat afkoelen in de koelkast.

Voor de pistachevulling:

  • Doe de pistachenoten in een blender en mix ze tot een fijn poeder.
  • Mix alle ingrediënten samen tot ze goed gemengd zijn. Doe in een spuitzak en zet opzij.

Samenstelling:

  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Na de 1e rijs moet het deeg nu dubbel zo groot zijn. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak uit tot een groot vierkant van ca. 48x48 cm en dus ca. 5 mm dik. Snijd het deeg in 16 vierkanten van ca. 12x12 cm.
  • Spuit een cirkel van de pistachevulling op elk vierkant en doe in het midden een lepel van de vanille banketbakkersroom.
  • Vouw elke hoek samen en knijp het deeg samen waar de hoeken samenkomen, zodat de vulling niet uit de broodjes loopt. Het is belangrijk dat er geen openingen zijn. Verzamel dan de andere hoeken en knijp ze samen. Draai ze om en leg ze met de gladde kant naar boven op de met bakpapier beklede bakplaat. Plaats er 8 per bakplaat.
  • Laat ze een 2de keer gedurende 45 min rijzen op het aanrecht onder wat huishoudfolie en een theedoek.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180º C (conventionele oven).
  • Bestrijk ze na de 2de rijs met volle room en bak ze in 13-15 min goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Voor de chocoladeganache:

  • Zodra de bollen zijn afgekoeld, verwarm je de volle room in een kleine steelpan of in de microgolfoven tot het kookpunt. Giet de room over de pure chocolade en laat 2 min staan. Roer het dan tot een gladde massa. Voeg de boter toe en roer tot een gladde massa.
  • Schep op elke bol een lepel van de ganache en bestrooi met gehakte pistachenoten.
Trefwoord banketbakkersroom, bollen, carnaval, chocolade, crème patissière, pistaches, vanille