Ga terug
Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

Geitenkaasmousse met paprikagelei en bladerdeegstengel

5 van 2 stemmen
Gang Borrelhapje
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 Blender
  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de geitenkaasmousse:

  • 175 g geitenkaas met honing
  • 1 dl slagroom
  • 1 blaadje gelatine van 3,3 g (enkel als je de mousse in een mal presenteert)

Voor de kruidenolie:

  • 15 g basilicum
  • 15 g kervel
  • 15 g platte peterselie
  • 1 dl zonnebloemolie
  • Peper en zout

Voor de paprikagelei:

  • 1 scheutje olijfolie
  • 1/2 sjalot
  • 1 rode puntpaprika
  • 175 ml water
  • 1 el suiker
  • 1 blaadje gelatine
  • Witte peper en zout

Voor de bladerdeegstengels:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eidooier
  • Zwarte sesamzaadjes

Voor de kletskop:

  • 100 g harde geitenkaas in 1 stuk

Voor de krokante Serranoham:

  • 1 pakje Serranoham

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen
  • Vene Cress®

Instructies
 

Voor de geitenkaasmousse:

  • Verwarm de geitenkaas licht en roer deze glad met de handmixer.
  • Klop de slagroom lobbig, schep deze door de geitenkaas en spuit het mengsel in glaasjes.
  • Indien je de mousse in een mal wil presenteren: week dan 1 blaadje gelatine in een ruime hoeveelheid koud water, knijp uit en warm zachtjes op in de microgolf. Roer de vloeibaar geworden gelatine door het geitenkaasmengsel.

Voor de kruidenolie:

  • Blancheer de kruiden kort in kokend gezouten water en laat goed uitlekken.
  • Pureer de kruiden met de olie in de blender.
  • Schep voorzichtig wat kruidenolie door de geitenkaasmousse zodat er een gemarmerd effect ontstaat.

Voor de paprikagelei:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Snipper het sjalotje fijn en fruit aan in de olijfolie.
  • Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika en snijd deze in blokjes, voeg toe en laat zachtjes meefruiten.
  • Giet het water erbij, voeg de suiker toe en laat 15 min zachtjes koken.
  • Pureer het mengsel met de staafmixer en passeer door een grove zeef.
  • Verwarm opnieuw en voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe aan het mengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe het mengsel in een spuitflesje.
  • Spuit de gelei op de geitenkaasmousse of in de Tutu mal.

Voor de bladerdeegstengels:

  • Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopte eidooier en bestrooi met zwarte sesamzaadjes.
  • Snijd in reepjes van 0,5 cm en bak goudbruin in een oven van 200° C.
  • Kies je voor de presentatie in de vorm van een mal, steek dan rondjes uit het bladerdeeg met een diameter die iets groter is dan je mal. Leg het deeg op een bakplaat bekleed met een geperforeerd bakmatje. Leg er een geperforeerd bakmatje en een bakplaat bovenop en zet zo in de oven. Dit voorkomt dat je deeg gaat rijzen.

Voor de kletskop:

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Verwijder de korst van de geitenkaas.
  • Rasp de kaas met een grove rasp.
  • Maak van de geraspte kaas 6 gelijke rondjes op een met een bakmatje beklede bakplaat.
  • Bak deze rondjes in ca. 12 min in de oven krokant.
  • Haal de rondjes voorzichtig van de bakplaat en laat afkoelen op keukenpapier.

Voor de krokante Serranoham:

  • Leg de 2 velletjes keukenrol op een bord. Verspreid 2 à 3 plakjes ham op het bord en zet het bord 1 min tot 1 1/2 min in de microgolfoven op 950 W. Je zal horen dat de ham wat begint te knisperen, maar dat is normaal. Haal het bord uit de microgolfoven en laat afkoelen.

Afwerking:

  • Dresseer zoals op de foto's en werk af met bloemetjes en cress.
Trefwoord bladerdeeg, bladerdeegstengel, geitenkaas, geitenkaas met honing, geitenkaasmousse, gelei, kaaskrokantje, kruidenolie, Serranoham, zoete puntpaprika