Ga terug
Koekjes kerstboom met verse kaasmousse

Koekjes kerstboom met verse kaasmousse

Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 uitsteekring met een diameter van 14 cm
  • 1 uitsteekring met een diameter van 12 cm
  • 1 uitsteekring met een diameter van 10 cm
  • 1 uitsteekring met een diameter van 8 cm
  • 1 uitsteekring met een diameter van 6 cm
  • 1 uitsteekring met een diameter van 4 cm
  • 1 stervormige uitsteker

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 120 g zachte boter
  • 80 g honing
  • 360 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 120 g fijne griessuiker
  • 2 eidooiers
  • Vanille in poeder

Voor de vulling van verse kaasmousse:

  • 250 g volle Campina verse kaas
  • 3 blaadjes gelatine, van 2 g/blaadje
  • 1/2 citroen, het sap
  • 2 eiwitten
  • 50 g suiker

Voor de afwerking:

  • Poedersuiker

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Smelt de boter en honing in een pan op zeer laag vuur.
  • Meng de bloem, het bakpoeder, het vanillepoeder en de fijne griessuiker en voeg er de gesmolten boter aan toe. Kneed er ook de eidooiers onder en meng tot een grof deeg. Voeg een ​​beetje water toe als het mengsel te droog is. Het deeg moet een bal vormen en loskomen van je deegkom.
  • Bewerk het deeg tot het glad en niet plakkerig is. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en steek er koekjes uit met uitsteekvormpjes: 2 koekjes voor 1 maat koekjesvorm + 1 ster. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 10 min, de koekjes moeten goudbruin zijn. Wanneer ze uit de oven komen, zullen ze nog "zacht" zijn. Dat is normaal. Ze zullen hard worden als ze afkoelen. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Voor de vulling van verse kaasmousse:

  • Roer de verse kaas kort glad. Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. 
  • Verwarm het citroensap tot lauwwarm op een laag vuur. Knijp de gelatine uit en los ze al roerend op in het citroensap. Haal van het vuur. Roer geleidelijk in totaal 3 eetlepels verse kaas door het citroensap. Voeg dan toe aan de rest van de verse kaas en roer goed door. 
  • Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Spatel het eiwit voorzichtig door het verse kaasmengsel.

Afwerking:

  • Maak eerst de koekjes “sandwiches” met de 2 koekjes van dezelfde grootte. Smeer vervolgens de kaasmousse tussen de koekjes “sandwiches” en werk af met de ster.
  • Tip: gebruik niet teveel mousse, want anders bedekt die volledig je koekjes. Zet de kerstboom na de opbouw meteen in de koelkast zodat hij kan opstijven.
  • Werk af met poedersuiker.
  • Desgewenst kan je nog gouden glitters of granaatappelpitjes in de mousse steken voor een extra feestelijk effect.
Trefwoord Campina, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, verse kaas