Ga terug
Koffie mignardise

Koffie mignardise

5 van 2 stemmen
Gang Mignardise
Keuken Frans
Porties 5 stuks

Ingrediënten
  

Voor de donkere chocolademousse:

  • 100 g pure chocolade
  • 4 g gelatine
  • 120 ml koffie (bij mij Espresso Forza van L'Or)
  • 1 eidooier
  • 10 g suiker

Voor de pindakaasmousse:

  • 45 g pindakaas
  • 60 ml volle room
  • 40 g volle plattekaas
  • 20 g poedersuiker

Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:

  • 5 hazelnoten
  • 100 g poedersuiker

Voor de afwerking:

  • Gedroogde eetbare bloemetjes (zie de link onderaan bij de tips)

Instructies
 

Voor de donkere chocolademousse:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Meng de eidooier met de suiker en koffie.
  • Klop dit mengsel gedurende 10 min au bain-marie, voeg dan de chocolade en de uitgeknepen gelatine toe en meng goed tot een glad mengsel.
  • Giet in de silicone mal en zet in de diepvries gedurende minstens 6 uur.

Voor de pindakaasmousse:

  • Klop de slagroom luchtig met de poedersuiker. Voeg de pindakaas en platte kaas toe en meng goed door. Giet in een spuitzak en laat minstens een uurtje opstijven in de koelkast.

Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:

  • Laat op een matig vuur de suiker smelten terwijl je roert met een houten lepel. Dat duurt een poosje, dus blijf vooral roeren tot de suiker smelt, dikker wordt en tot slot karamelliseert.
  • Prik een houten stokje in elke hazelnoot en dompel de noot dan in de warme karamel. Doe dit een paar keer na elkaar voor een mooi laagje karamel.
  • Laat de karamel een beetje van de nootjes druipen, waardoor zich langzaam een lange draad vormt. Knip die eventueel wat korter als hij te lang wordt.
  • Leg de stokjes op de rand van een tafel, plak ze vast met plakband en laat zo de karamel opstijven. Haal de stokjes weg zodra de karamel goed hard is.

Afwerking

  • Haal de chocolademousse uit de diepvries en laat de mignardise gedurende een 4-tal uur ontdooien in de koelkast.
  • Spuit een toef pindakaascrème in de holte van de mal.
  • Werk af met een gekaramelliseerde hazelnoot en gedroogde bloemetjes.

Notities

Ik gebruikte deze gedroogde eetbare bloemen voor de afwerking.
Trefwoord chocolade, gekaramelliseerde hazelnoot, hazelnoot, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, koffie, L'Or, mignardise, pindakaas, pindakaasmousse