Ga terug
Kerststronk met 3 soorten chocolade

Kerststronk met 3 soorten chocolade

5 van 1 stem
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Thermometer (facultatief)
  • 1 Precisieweegschaal

Ingrediënten
  

Voor de brownie bodem:

  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g boter
  • 175 g pure chocolade
  • 40 g bloem
  • 1 snufje zout

Voor de witte chocolademousse:

  • 100 g witte chocolade
  • 80 g melk
  • 2,5 g gelatinepoeder
  • 13 g water
  • 160 ml volle room, minstens 30% vet

Voor de melkchocolademousse:

  • 100 g melkchocolade
  • 80 g melk
  • 2,5 g gelatinepoeder
  • 13 g water
  • 160 ml volle room, minstens 30% vet

Voor de donkere chocolademousse:

  • 100 g pure chocolade
  • 80 g melk
  • 2,5 g gelatinepoeder
  • 13 g water
  • 160 ml volle room, minstens 30% vet

Voor de afwerking:

  • Witte veloursspray
  • Goudsprinkles
  • Goudpoeder
  • Zelfgebakken zanddeegkoekjes in kerstthema

Instructies
 

Voor de brownie bodem:

  • Breek de chocolade in stukjes en snijd de koude boter in blokjes. Laat de boter en de chocolade zacht smelten in het bain-marie.
  • Neem de mengschaal van de keukenmachine en breek daarin de eieren.
  • Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren samen met de suiker tot een luchtige en schuimige massa.
  • Neem intussen een mengschaal en plaats er een zeef over. Zeef de afgewogen hoeveelheid bloem.
  • Schenk het mengsel van gesmolten chocolade met boter bij de opgeklopte eieren.
  • Voeg ook de bloem en het zout toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal even in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
  • Schenk het chocoladebeslag in de ovenschaal. Strijk het vlak.
  • Bak het beslag zo'n 20 min in een oven van 180° C. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn.
  • Laat het gebak goed afkoelen, zodat het opstijft. Het is de bedoeling dat de binnenkant van de brownies nog zacht en vochtig is.

Voor de witte chocolademousse:

  • Week het gelatinepoeder in het water en zet gedurende 15 min in de koelkast.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Verwarm de melk gedurende 45 sec in de magnetron, voeg dan de gelatine toe en meng.
  • Giet in 3 keer de melk bij de gesmolten chocolade, meng telkens goed. Eerst is het mengsel dik, op het einde moet het homogeen en vloeibaar zijn. Laat afkoelen tot 30° C.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Giet de gesmolten chocolade over de room en spatel deze voorzichtig van onder naar boven met een spatel erdoor.
  • Schenk deze mousse (min een paar eetlepels) in de Buche Sapin mal en laat opstijven in de vriezer terwijl je de volgende mousse maakt en erover schenkt.

Voor de melkchocolademousse:

  • Ga tewerk zoals voor de witte chocolademousse.
  • Giet deze mousse (min een paar eetlepels) over de witte chocolademousse en laat opstijven in de vriezer terwijl je de laatste mousse maakt en erover schenkt.

Voor de donkere chocolademousse:

  • Ga tewerk zoals voor de andere chocolademousses.
  • Giet deze mousse (min een paar eetlepels) over de melkchocolademousse.
  • Snijd een balk uit de brownie bodem op maat van de opening van de mal.
  • Druk de brownie bodem in de donkere chocolademousse en strijk glad.
  • Plaats de kerststronk (minstens) 1 nacht in de diepvries.

Afwerking

  • Haal de kerststronk uit de diepvries en ontvorm hem meteen, terwijl hij nog diepgevroren is.
  • Spuit er een laag witte veloursspray over.
  • Laat de kerststronk gedurende minstens 4 uur ontdooien in de koelkast.
  • Werk hem net voor het serveren af met goudsprinkles, goudpoeder en zandkoekjes.
Trefwoord brownie, chocolade, kerstdessert, kerstmenu, kerstmenu 2022, kerststronk, melkchocolade, pure chocolade, witte chocolade