Ga terug
Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek, zuurdesemtoast met foie gras

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, zuurdesemtoast met foie gras

5 van 1 stem
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de witloofsoep:

  • 500 g witloof
  • 1 kleine ui
  • 1,5 l kippenbouillon
  • Witte peper en zout

Voor het garnituur:

  • 1 stronk witloof
  • Boter
  • Peper en zout
  • 50 g spekreepjes
  • 1/2 appel
  • 1 el suiker
  • Verse bieslook

Voor de zuurdesemtoast:

  • Zuurdesembrood, dun gesneden
  • Olijfolie
  • Foie gras*
  • Luikse siroop
  • Fleur de sel

Instructies
 

Voor de witloofsoep:

  • Snijd het witloof grof en spoel onder koud stromend water. Snijd de ui fijn en doe bij het witloof. Fruit 2 min in een klontje boter, laat niet kleuren. Voeg de bouillon toe en kook gaar. Mix tot een gladde soep en kruid met (witte) peper en zout.
  • Trek de bladeren van het witloof en stoof gaar in boter. Kruid bij.
  • Bak de spekreepjes krokant in een antikleefpan zonder vetstof.
  • Snijd de appel in kleine dobbelstenen en bak die kort in boter met de suiker.
  • Serveer alles in de soep met de fijngesneden verse bieslook.

Voor de zuurdesemtoast:

  • Verwarm de oven voor tot 180° C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de sneden zuurdesem erop, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met fleur de sel. Leg er terug bakpapier en een bakplaat op (om te vermijden dat de toast gaat krullen).
  • Bak 10 min in de oven tot het brood goudbruin en crispy is. Laat afkoelen.
  • Trek met een dunschiller krullen van de foie gras.
  • Maak de Luikse siroop zachter in de microgolf.
  • Druppel de siroop over de toast en schik hierop de foie gras krullen.
  • Breng op smaak met fleur de sel.
  • Werk af met een takje platte peterselie.

Notities

De foie gras die ik gebruikte was de lingot de foie gras d'oie van Edouard Artzner. #gekregen
Trefwoord appel, foie gras, gekaramelliseerde appeltjes, gerookt spek, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, Maison Edouard Artzner, witloof, zuurdesem, zuurdesemtoast