Ga terug
Appeltaartje

Appeltaartje

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Rusttijd: 16 uur
Totale tijd 17 uur 5 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Mandoline
  • 1 staande mixer (type KitchenAid)
  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor het suikerdeeg:

  • 150 g zachte boter
  • 95 g poedersuiker
  • 30 g amandelpoeder
  • 1 g fleur de sel
  • 58 g eieren
  • 250 g bloem

Voor de frangipane met kaneel:

  • 50 g zachte boter
  • 50 g lichtbruine suiker ("kinnekessuiker")
  • 50 g amandelpoeder
  • 50 g ei
  • 1/2 tl kaneelpoeder

Voor de appelcompote:

  • 250 g appelblokjes (hiervoor koos ik voor 1/2 rode en 1/2 gele appel)
  • 2 el suiker
  • Enkele druppels citroensap
  • 1/2 tl kaneelpoeder

Extra:

  • 4 rode appels
  • 3 gele appels
  • 2 groene appels
  • Citroensap

Instructies
 

Voor het suikerdeeg:

  • Klop de zachte boter met de poedersuiker, het amandelpoeder en de fleur de sel in de kom van een staande mixer uitgerust met de K-klopper.
  • Voeg de losgeklopte eieren en vervolgens de bloem toe.
  • Verpak de deegbal in plasticfolie en laat die 4 uur rusten in de koelkast.
  • Bekleed een deegring van 20 cm met het deeg (je houdt nog deeg over, dat kan je perfect in de diepvries bewaren voor een volgende keer). Laat de deegbodem gedurende 1 nacht korsten.
  • Bak de bodem blind gedurende 15 min in een voorverwarmde oven op 160° C.

Voor de frangipane met kaneel:

  • Klop de zachte boter met de suiker romig. Voeg eerst het amandelpoeder en daarna het ei en de kaneel toe (naar smaak).
  • Schep de frangipane in een spuitzak en verdeel ze over de taartbodem.
  • Strooi er appelblokjes over (ik koos voor een rode appel) en schuif het taartje in de oven gedurende 20 min op 170° C.

Voor de appelcompote:

  • Verwarm de appelblokjes met de suiker, het citroensap en kaneelpoeder en laat gedurende 15 min compoteren.
  • Zet er even kort een staafmixer in indien nodig en verdeel de compote over de afgekoelde frangipane.

Afwerking:

  • Snijd met een mandoline anderhalve rode, gele en groene appel in dunne plakjes en smeer ze meteen in met citroensap tegen het verkleuren.
  • Verdeel de appelplakjes harmonieus op de compote.
Trefwoord appels, appeltaartje, frangipane, Golden, Granny Smith, kaneel, suikerdeeg