Verwijder de aarde en onderkant van het eekhoorntjesbrood met een schilmes. Je kiest best voor grote exemplaren die niet opgeslagen werden in de koelkast.
Maak ze schoon met een borsteltje.
Verdeel een beetje foie gras onder elk hoedje met de punt van een mes.
Omhul het eekhoorntjesbrood met bladerdeeg met het hoedje naar beneden waarbij je lichtjes aan het deeg trekt om het goed vast te maken onder de voet van de paddenstoel. Houd voldoende bladerdeeg over voor de hoedjes. Gebruik bladerdeeg dat je op kamertemperatuur hebt laten komen, het deeg zal hierdoor makkelijker te manipuleren zijn. Let er wel op dat je het deeg niet te lang onverpakt laat liggen, want het wordt tamelijk snel droog.
Snijd het overtollige deeg net boven de voet van het eekhoorntjesbrood af zodat je een nette, rechte boord krijgt. Draai het eekhoorntjesbrood om.
Verwarm de oven voor op 180° C. Maak een cirkel van bladerdeeg met dezelfde diameter als het hoedje van de paddenstoel en plaats die op het eekhoorntjesbrood. Druk het deeg lichtjes aan.
Maak dorure door het eigeel met 1 ‘druppel’ water en 1 snufje zout te mengen.
Strijk het bladerdeeg rondom in met deze dorure.
Voor de jus met citroentijm:
Laat de gevogeltejus een 10-tal min inkoken met een takje citroentijm.
Afwerking:
Zet in de oven gedurende 20 min tot het bladerdeeg goudbruin in. Laat enkele minuten rusten voor je het eekhoorntjesbrood in 2 snijdt. Werk af met wat Maldon zout en serveer met de jus met citroentijm.