Ga terug
Panna cotta van blauwe bes, plattekaasmousse, spongecake van limoncello

Panna cotta van blauwe bes, plattekaasmousse, spongecake van limoncello

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 Sifon
  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de panna cotta van blauwe bes:

  • 200 ml blauwe bessencoulis
  • 50 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 2 1/2 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)
  • 20 ml citroensap
  • 1/4 bosje dragon

Voor de plattekaasmousse:

  • 45 g suiker
  • 15 g water
  • 45 g eidooiers
  • 6 g gelatinepoeder
  • 30 g water
  • 300 g plattekaas
  • 300 g volle room
  • Witte veloursspray

Voor de spongecake:

  • 10 g eiwitpoeder
  • 100 ml limoncello
  • 150 g (gepasteuriseerd) eiwit
  • 80 g amandelpoeder
  • 30 g bloem
  • 60 g eidooier

Voor de gekonfijte citroenschil:

  • 20 g suiker
  • 20 g water
  • 2 citroenen

Voor de afwerking:

  • Meringue crumble
  • Rood fruit (framboos, rode besjes, aardbei,...)
  • Takjes munt
  • Eetbare viooltjes

Instructies
 

Voor de panna cotta van blauwe bes:

  • Vermeng de blauwe bessencoulis (ik maakte die zelf door blauwe bessen op volle snelheid te mixen in de blender en daarna te zeven), room, suiker, citroensap en fijngehakte dragon.
  • Zet dit op in een pan en verwarm tot ca. 80° C, laat de smaak van de dragon in de massa trekken.
  • Zeef de massa en los de gelatine erin op, stort het in de gewenste vorm.
  • Vries de panna cotta aan zodat hij makkelijk te lossen is.

Voor de plattekaasmousse:

  • Kook de suiker en 15 g water in een steelpan tot 120° C.
  • Klop de eidooiers luchtig in de staande mixer met garde.
  • Voeg de hete suikersiroop toe aan de eidooiers, klop tot een pâte à bombe.
  • Wel ondertussen de gelatine met de rest van het water in een steelpan.
  • Verwarm de plattekaas tot 24° C.
  • Smelt de gelatine in het water en meng dit door de plattekaas.
  • Spatel de plattekaas onder de pâte à bombe.
  • Klop de room lobbig.
  • Spatel de slagroom onder de pâte à bombe met plattekaas.
  • Stort in de Truffle mal en zet gedurende een paar uur in de diepvries (een nacht mag ook).

Voor de spongecake:

  • Draai alle ingrediënten in een blender tot een gladde massa.
  • Zeef en giet vervolgens in een halve liter sifon.
  • Belucht met 2 slagroompatronen.
  • Spuit de massa in een kartonnen koffiebekertjes waarin een gat in de bodem geprikt is. Vul de bekertjes maximaal tot de helft.
  • Plaats 40 sec in de microgolfoven op vol vermogen.
  • Laat op zijn kop afkoelen.

Voor de gekonfijte citroenschil:

  • Los de suiker op in een pannetje water en breng aan de kook.
  • Haal van het vuur.
  • Trek ondertussen lange zestes van de citroenen met behulp van een zesteur.
  • Voeg de citroenschil toe aan de suikersiroop en breng nog 1 keer aan de kook.
  • Stort in een bak en koel terug in de koeling.
  • Laat de citroenschillen minimaal 24 u trekken voor gebruik.

Voor de afwerking:

  • Ontvorm de spiralen panna cotta van blauwe bes en laat ontdooien op de borden.
  • Ontvorm de plattekaasmousse en spray er meteen witte veloursspray over. Schik eveneens op de borden en laat ontdooien.
  • Verdeel rondom de spiraal meringue crumble.
  • Trek de spongecake in stukken en schik die op de meringue crumble
  • Werk het bord af met rood fruit, takjes munt en eetbare viooltjes.
  • Verdeel er tot slot nog de gekonfijte citroenzestes over.
  • Smakelijk!
Trefwoord blauwe bes, dragon, kerst, kerstdessert, kerstmenu, kerstmenu 2022, limoncello, panna cotta, plattekaas, plattekaasmousse, sponge cake