Ga terug
Zoet-zuur tomaatje met een schuim van parmezaanse kaas

Zoet-zuur tomaatje met een schuim van parmezaanse kaas

Gang Borrelhapje
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 weckpot
  • 1 Espumafles

Ingrediënten
  

Voor de tomaatjes:

  • 250 g (gele) kerstomaatjes
  • 250 ml azijn
  • 90 ml water
  • 90 g suiker

Voor het schuim van parmezaanse kaas:

  • 250 g room
  • 1 snuf zout
  • 175 ml (droge) witte wijn
  • 125 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 25 g maizena

Instructies
 

Voor de tomaatjes:

  • Breng water aan de kook en zet ondertussen een kom met ijswater klaar. Snijd met een mesje een kruisje in het vel van de tomaatjes. Laat ze vervolgens gedurende 10 sec schrikken in het kokende water en doe daarna direct in het ijswater. Verwijder de velletjes van de tomaten.
  • Meng de azijn met de suiker, het water en een snuf zout in een pan en verwarm tot het kookpunt. Laat daarna afkoelen. Doe de gemondeerde tomaatjes in een weckpot of andere afsluitbare pot en giet het azijnmengsel eroverheen. Laat dit een week zo staan op een koele plek in huis.

Voor het schuim van parmezaanse kaas:

  • Doe de room in een steelpan samen met de wijn en breng op middelmatig vuur aan de kook. Roer ondertussen met een garde.
  • Haal van het vuur zodra het kookt en meng de (geraspte) parmezaanse kaas door de room met wijn. Zet daarna terug op hoog vuur en haal direct weer van het vuur zodra het mengsel kookt. (Let op, dit gaat heel snel, dus houd je pan goed in de gaten.)
  • Voeg de maizena toe aan het mengsel en roer gedurende 5 à 10 sec goed door met de garde. Wrijf het geheel daarna door een zeef.
  • Giet het kaasmengsel in de fles van de slagroomspuit, draai de spuitmond erop en doe de 2 patronen erin.
  • Verhit in een pan water tot maximaal 60° C en zet de slagroomspuit hierin gedurende ca. 20 min voor het serveren.
  • Verdeel de tomaatjes over 4 kommetjes of cocktailglazen en schep een beetje van het zoet-zure vocht uit de pot over de tomaatjes.
  • Schud een paar keer goed met de slagroomspuit en spuit het schuim van parmezaanse kaas over de tomaatjes. (Tip: Zorg dat je het schuim à la minute serveert anders zakt het in.)

Notities

Wil je ook de schilletjes van je tomaten drogen? Dat kan door de schilletjes gedurende 2 uur te drogen in een voedseldroger op stand 2. In een oven op lage temperatuur lukt dit ook!
Trefwoord espuma, kerstomaatjes, parmezaan, parmezaanschuim, parmezaanse kaas, schuim