1vanillestok(facultatief, maar ik deed die er wel in)
100gframbozen
Instructies
Voor het deeg:
Meng de dag voordien alle ingrediënten behalve het ei tot een zanderig deeg.
Voeg het ei toe en meng.
Vorm een deegbal, verpak die in plasticfolie en laat gedurende 1 nacht rusten in de koelkast.
Rol de dag zelf het deeg 3 à 4 mm dik uit op het moment dat je je bakvorm wil bekleden.
Snijd een deegband met de hoogte van je bakring (in dit geval 6 cm) en leg die in de diepvries terwijl je verder werkt.
Snijd nu ook een deegcirkel uit je uitgerold deeg waarvan de diameter lichtjes kleiner is dan die van je bakring.
Plaats nu je deegband in je bakring en vervolgens je deegcirkel. "Las" ze zachtjes samen.
Zet je bakring met het deeg in de diepvries terwijl je je flancrème maakt.
Voor de flan:
Haal de pulp uit de passievruchten en bewaar.
Klop de eieren met de suiker tot een witte massa. Voeg de maizena toe en klop verder.
Warm de melk met de room (en eventueel het merg van de vanillestok) in een kookpot op middelhoog vuur tot tegen het kookpunt. Giet het melkroommengsel bij de eieren en meng goed.
Giet alles terug in de kookpot en laat op middelhoog vuur indikken, terwijl je constant stevig roert met een klopper. Voeg van het vuur de passievruchtenpulp toe en meng goed (zie de tips onderaan).
Klop de flancrème los en schenk een eerste laag op je deeg. Plaats er de frambozen in hun geheel op, dek af met flancrème en strijk de bovenkant glad met een spatel of met de achterkant van een eetlepel die je onder de warmwaterkraan gehouden hebt.
Bak de flan in de voorverwarmde oven gedurende 35 min op 180° C.
Laat de flan minstens 2 tot 3 uur (!) afkoelen voor je hem ontvormt. Je kan hem ook in de koelkast zetten!
Afwerking
Schik nog wat extra frambozen en een passievrucht op de flan na het bakken.
Notities
Tips:
Je kan ervoor kiezen om de pitjes uit de passievruchtenpulp te zeven voor je die onder het flanbeslag mengt. (Ikzelf voegde slechts een paar pitjes toe).
Gebruik de ingrediënten voor je deeg op kamertemperatuur.
Overklop het deeg niet, het mag niet elastisch worden.
Bewaar je deeg 1 nacht in de koelkast voor gebruik.
Met de opgegeven hoeveelheden zal je nog een beetje deeg overhouden. Ideaal om er zandkoekjes van te bakken!