Ga terug
Heek met Ratte-aardappelen, groene asperges, morieljes en daslook

Heek met Ratte-aardappelen, groene asperges, morieljes en daslook

Voorbereidingstijd 1 uur
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Staafmixer

Ingrediƫnten
  

Voor de heek:

  • 4 grote heekfilets, met vel
  • Bloem om te bestuiven
  • 1 scheutje citroensap
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Voor de heeksaus:

  • 1/2 kleine ui, fijngesnipperd
  • 4 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 preiwit, fijngesneden
  • 50 g afsnijdsels, van de heek
  • 100 ml Noilly Prat vermouth
  • 150 ml volle room
  • 50 ml volle melk
  • 1/2 bol knoflook, geplet
  • 1 bosje rozemarijn
  • Olijfolie

Voor de morieljes, groene asperges en Ratte-aardappelen:

  • 100 g morieljes
  • 12 groene asperges, geschild
  • 200 g Ratte-aardappelen
  • 200 g daslook
  • 60 g boter
  • 20 g bieslook, fijngesnipperd
  • Zout
  • Olijfolie

Instructies
 

Voor de heek:

  • Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olijfolie. Bebloem de heekfilets licht en bak tot ze goudbruin en net roze in het midden zijn. Dit duurt ca. 3 min aan elke kant. Breng op smaak met een klein scheutje citroensap, peper en zout.

Voor de heeksaus:

  • Giet genoeg olijfolie om de bodem van een middelgrote pan te bedekken. Zet op middelhoog vuur en fruit de ui, prei en sjalotten zachtjes aan tot ze zacht zijn.
  • Voeg de afsnijdsels van de heek toe en laat nog 10 min sudderen voordat je de Noilly Prat toevoegt. Laat het vocht in de pan inkoken tot het bijna droog is, voeg de room en melk toe en breng aan de kook.
  • Haal van het vuur en voeg de rozemarijn en knoflook toe. Dek af en laat ten minste 1 uur trekken. Passeer door een fijne zeef en zet opzij om af te koelen tot nodig.

Voor de morieljes, groene asperges en Ratte-aardappelen:

  • Doe de aardappelen in een pan en zet onder met water en een flinke snuf zout. Breng aan de kook en kook tot ze gaar zijn, dit duurt ca. 10-15 min.
  • Laat de aardappelen nog 5 min in het hete water staan, alvorens ze af te gieten. Voeg 15 g boter, de bieslook en een paar snufjes zout toe. Voeg een beetje heet water toe en meng tot een boterachtige emulsie om de aardappelen te coaten. Bewaar op een warme plaats.
  • Smelt de resterende boter in een grote koekenpan. Als die begint te sissen en te schuimen, voeg je de daslook en morieljes toe en kook je die zachtjes tot ze geslonken en zacht zijn. Breng op smaak met zout.
  • Kook de asperges 1 min in kokend water, zeef en houd warm samen met de aardappelen.

Afwerking:

  • Verdeel de verschillende groenten in het midden van warme borden en schik er de heek op. Verwarm de saus opnieuw en schuim lichtjes op met een staafmixer. Lepel de saus over de vis en serveer meteen.
Trefwoord daslook, groene asperges, heek, heekfilet, Ratte-aardappelen