Ga terug
Crème van bloemkool met chorizo, gepocheerd eitje

Crème van bloemkool met chorizo, gepocheerd eitje

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1/2 bloemkool
  • 200 g room
  • 75 g chorizo
  • 2 kakelverse eieren
  • 1 scheutje azijn
  • 1 handje pistaches
  • 1 handje hazelnoten
  • 1 lenteui
  • Peper en zout
  • 50 g chorizo

Instructies
 

Voor de crème van bloemkool:

  • Snijd de 75 g chorizo in blokjes, doe die bij de room en breng aan de kook in een kookpot. Haal de pot van het vuur en laat de chorizo en room onder deksel trekken gedurende 30 min.
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool, haal de stronk van de bloemkool en snijd de rest in roosjes. Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout plus de bloemkoolroosjes toe. Laat de bloemkool 12 tot 15 min koken tot deze volledig gaar is. Giet de bloemkoolroosjes af in een vergiet.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een blender en zeef er de room bij. Mix glad en breng verder op smaak met (witte) peper en zout.

Voor het gepocheerd eitje:

  • Breng water aan de kook en voeg de azijn toe.
  • Breek de eieren eerst in 2 kopjes.
  • Roer het water met een garde rond.
  • Laat het ei erin glijden en laat het gedurende 2 min zachtjes pocheren.
  • Schep het gepocheerde eitje eruit en laat in koud water afkoelen.
  • Herhaal met het andere ei.
  • Laat de gepocheerde eitjes voor het uitserveren even in warm water op temperatuur komen.
  • Laat daarna op papier uitlekken.

Voor de afwerking:

  • Hak de pistachenoten en hazelnoten grof en rooster ze kort in een antikleefpan zonder vetstof.
  • Versnijd de 50 g chorizo in blokjes en bak die kort op een zacht vuurtje in een antikleefpan zonder vetstof. Je wil die heerlijke olie bekomen om je gerecht af te werken.
  • Versnijd de lenteui in schuine ringen.
  • Schep de crème van bloemkool in diepe kommetjes. Schik er een gepocheerd eitje op. Werk af met pistaches en hazelnoten, lenteui en besprenkel met chorizo-olie. Kruid met peper van de molen en zout.
  • De crème kan zowel warm als lauw geserveerd worden.
Trefwoord bloemkool, bloemkoolcrème, chorizo, crème van bloemkool, hazelnoten, lenteui, Maison Edouard Artzner, pistachenoten, pistaches