Ga terug
Crème brûlée en macarons met bananenkaramel

Crème brûlée en macarons met bananenkaramel

Uitdagend recept (door de macarons)
2 van 1 stem
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Bunzenbrander
  • 1 Staafmixer
  • 1 Staande mixer (type KitchenAid)

Ingrediënten
  

Voor de macarons:

  • 200 g amandelpoeder
  • 200 g poedersuiker
  • 150 g eiwit
  • 200 g suiker

Voor de crème brûlée:

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml volle melk
  • 5 eidooiers
  • 70 g fijne kristalsuiker
  • 250 ml room
  • Rasp van 1 limoen
  • 100 g basterdsuiker

Voor de bananenkaramel:

  • 200 g gepelde banaan, in stukjes
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 50 ml room
  • 40 g boter, in blokjes
  • 280 g witte chocolade, fijngehakt

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemetjes

Instructies
 

Voor de macarons:

  • Meng voor de macarons (die kun je een dag van tevoren maken) het amandelpoeder en de poedersuiker. Zeef deze ingrediënten door een bolzeef. Zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 140° C. Klop de helft van het eiwit luchtig. Doe de suiker er in vier stappen bij en klop stijf tot er mooie pieken ontstaan. Mix de andere helft van het eiwit met het amandelpoedersuikermengsel tot dit een stevige substantie wordt. Voeg nu beide eiwitmengsels met een spatel samen tot een mooie gladde massa. Doe het geheel in een spuitzak. Spuit minimaal 15 dotjes ter grootte van een halve golfbal op een siliconenmat of op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de siliconenmat of de bakplaat 19 min in de oven. Haal de macarons eruit en laat afkoelen. Doe ze tot gebruik in een luchtdicht afsluitbare doos.

Voor de crème brûlée:

  • Zet de temperatuur van de oven nu op 100° C. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er met een mespunt de geurige zaadjes uit. Schenk de melk in een steelpan en doe de vanillezaadjes erbij. Breng de melk op matig vuur aan de kook. Neem, als de melk kookt, de steelpan van het vuur en laat de vanillemelk 10 min trekken.
  • Doe intussen de eidooiers in een kom. Klop met een garde de kristalsuiker door de eidooiers. Blijf kloppen tot de suiker is opgelost. Roer de room door dit eidooiermengsel en klop de crème glad. Voeg de inmiddels afgekoelde vanillemelk toe. Klop alles door elkaar. Leg wat limoenrasp op de bodem van elk ovenschaaltje. Gebruik een spatel om de crème in de schaaltjes te scheppen. Zet deze op een bakplaats en plaats ca. 75 min in de oven. De crème is gaar als hij nog maar een klein beetje trilt. Laat de crème in de koelkast volledig afkoelen.

Voor de bananenkaramel:

  • Pureer voor de bananenkaramel de stukjes banaan met de staafmixer. Houd 4 stukjes banaan achter voor de garnering. Warm de room lichtjes op. Doe de suiker in een pan en laat de suiker koken tot deze een donkerbruine karamelkleur krijgt. Draai het vuur dan uit en schenk de room er in een dun straaltje bij. Roer door. Voeg de bananenpuree toe en meng alles met een spatel. Voeg dan de boter toe en meng met de spatel goed tot een gladde massa.
  • Schenk deze bananenkaramel over de witte chocolade. Meng alles voorzichtig. Pureer het geheel tot slot met een staafmixer. Zo wordt de karamel een mooie gladde, homogene massa. Dek af met plasticfolie en laat in de koelkast rustig opstijven.
  • Doe de bananenkaramel in een spuitzak. Spuit het bananenmengsel tussen de macaronhelften en druk ze op elkaar.

Afwerking

  • Haal de schaaltjes crème brûlée uit de koelkast. Strooi met een zeef een gelijkmatig laagje basterdsuiker over elk schaaltje. Brand de suiker met een crème brûléebrander of zet de schaaltjes kort vlak onder een gloeiendhete grill. Strooi, als het laagje suiker gesmolten is, er nog een heel dun laagje suiker over. Brand dit ook weer af met de brander of onder de grill. Leg de macarons op de crème brûlée, een stukje banaan en daarop de eetbare bloemetjes.
Trefwoord bananenkaramel, crème brûlée, macaron, macarons