Ga terug
Gebrande skrei met pastinaak, knolselder, mosselen en oesterzam

Gebrande skrei met pastinaak, knolselder, mosselen en oesterzwam

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Bunzenbrander

Ingrediënten
  

  • 600 g skrei (of kabeljauwhaasje)
  • 10 mosselen
  • 1 l witte wijn
  • 1 sjalot
  • 1 dl visbouillon
  • 1 dl room
  • 1 citroen
  • 10 g bieslook
  • 6 stuks pastinaak
  • Olijfolie
  • 1 l groentebouillon
  • 100 g oesterzwammen
  • 100 g knolselder
  • 1 l appelsap
  • Salty fingers

Instructies
 

  • Snij 4 pastinaken in 4 en leg deze in een oven schaal. Overgiet rijkelijk met olijfolie en kruid met peper en zout. Pof deze in een oven van 180° C gedurende 15 min. De overige pastinaak snij je in grove stukken en gaar je in de groentebouillon. Stoemp deze met een beetje bouillon en peper en zout.
  • Brand de skrei met een gasbrander en zet deze in de oven op 180° C gedurende 8 min. Kruid nadien af met peper en zout.
  • Gaar de mosseltjes met fijne sjalot en de witte wijn. Haal de mosseltjes uit het kookvocht (haal deze al uit hun schelp, behalve enkele voor de afwerking op bord). Voeg hier de visbouillon aan toe. Laat even inkoken en doe er dan de room bij. Laat verder inkoken tot de gewenste dikte. Werk af met citroen, bieslook en mosseltjes.
  • Bak de oesterzwammen in een warme pan met olijfolie tot ze mooi bruin zijn.
  • Schil en snij de knolselder in de gewenste vorm (ik koos voor cilinders). Gaar in het appelsap en een beetje olijfolie. Laat ze op het laatst een beetje karamelliseren.
  • Werk af met de salty fingers.

Notities

Ik serveerde er nog een kaaskrokantje bij dat ik in de diepvries had zitten. Je hebt altijd keiveel beslag voor die krokantjes en ofwel kan je ervoor kiezen om het beslag in te vriezen, ofwel kan je de krokantjes afbakken en die in de diepvries bewaren tot gebruik. Handig!
Trefwoord gebrand, kabeljauw, kabeljauwhaasje, knolselder, mosselen, oesterzwam, pastinaak, salty fingers, skrei, Valentijn, Valentijnsmenu, Valentijnsmenu 2022