Staande mixer type KitchenAid of handmixer met kloppers
Ingrediënten
Voor het bladerdeeg:
2vellenbladerdeeg(ik gebruik altijd dat van Herta)
1eidooier,losgeklopt en aangelengd met een beetje water
Voor de basismousse:
5ggelatinepoeder
225gslagroom(bvb. de slagroom 40% vet van Campina)
1elsuiker
105gwitte chocolade callets(bvb. die van Callebaut)
225gmascarpone
Voor de Nutellamousse:
75gNutella
Voor de bosbessenmousse:
125gbosbessen
1elsuiker
1/2elcitroensap
1/2tlcitroenzeste
1/4tlmaizena
30mlwater
Voor de afwerking:
Poedersuiker
Chocoladesaus(zie tip onderaan)
Instructies
Voor het bladerdeeg:
Haal het bladerdeeg 10 min voor je het gaat gebruiken uit de koelkast, dan kan je het zonder scheurtjes uitrollen.
Steek 6 vlindervleugels uit 1 vel bladerdeeg en leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Prik het bladerdeeg flink in met een vork zodat het zo min mogelijk gaat bladeren.
Strijk het deeg in met de eidooier.
Bak het deeg af in de oven voorverwarmd op 180° C gedurende 15 à 20 min.
Voor de basismousse:
Doe de gelatine in een kom gevuld met 20 ml water en laat 5 min staan.
Doe de slagroom en suiker in een pan en breng op hoog vuur aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine toe. Roer het mengsel met een garde door elkaar tot de gelatine is opgelost.
Doe de witte chocolade in een grote kom en giet het kokend hete slagroommengsel erover. Laat 5 min staan en roer goed door met een spatel.
Roer de mascarpone erdoor tot je een glad mengsel bekomt. Dek af met huishoudfolie zodat de huishoudfolie de room raakt en plaats vervolgens 4 - 6 uur of een nacht in de koelkast. Na die tijd moet de room de consistentie van roomkaas hebben.
Voor de bosbessenmarmelade:
Doe de bosbessen, de suiker, het citroensap en de -zeste, de maizena en het water in een pan. Roer met een spatel en zet op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat 10 min sudderen. Passeer het mengsel door een fijne zeef in een kom. Dek de kom af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat de huishoudfolie de marmelade raakt om te voorkomen dat er vel ontstaat. Zet opzij om af te koelen tot kamertemperatuur en zet de marmelade vervolgens in de koelkast tot je hem nodig hebt.
Afwerking
Haal de room uit de koelkast en verdeel hem in twee delen. Roer de Nutella door de ene helft van de room en de bosbessenmarmelade door de andere helft. Klop beide mousses afzonderlijk met een elektrische mixer gedurende ca. 2-3 min of tot ze romig en glad zijn.
Schep in een spuitzak met een spuitmondje van 13 à 15 mm.
Spuit dotjes op het bladerdeeg en bedekt met een laag bladerdeeg.
Werk af met poedersuiker.
Notities
In de holtes van de bovenste plak bladerdeeg spoot ik nog wat chocoladesaus. Ik had nog een restje in de koelkast van dit recept.