Het eekhoorntjesbrood,de hoedjes rauw in plakjes gesneden
Olijfolie
Peper van de molen
Zout
Fleur de sel
Instructies
Voor de kastanjesoep:
Verwarm de oven voor op 120° C.
Pel en snijd de sjalot en de stengels bleekselderij in grote schuine stukken. Pel het knoflookteentje.
Zet een gietijzeren kookpot op het vuur en leg het plakje spek erin. Bak het aan beide kanten goed bruin, verwijder het en houd het warm.
Voeg in het vet van het spek de sjalot en de grof gesneden selderij toe en ook het hele teentje knoflook. Roer 1 à 2 min.
Leg daarna de kastanjes in de kookpot. Laat ze gedurende 3 min zweten en roer goed om.
Haal ongeveer 6 kastanjes uit de pot en leg ze opzij.
Voeg vervolgens het laurierblad, het takje tijm en de peperkorrels toe. Giet er de kippenbouillon (of dezelfde hoeveelheid water) bij.
Zet de gietijzeren kookpot gedurende 45 min in de oven.
Voor de afwerking:
Terwijl de soep kookt, bereid je het eekhoorntjesbrood.
Maak het eekhoorntjesbrood schoon. Snijd 2 zeer stevige koppen in flinterdunne plakjes en leg ze op een koele plaats op een bord. Snijd de rest in kleine blokjes.
Haal de gietijzeren kookpot uit de oven. Mix de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Houd de soep warm.
Snijd de plakjes gerookt spek in reepjes en snijd de apart gehouden kastanjes in 4.
Verhit een pan met een el. olijfolie en bak er de kastanjes in 2 min in bruin.
Voeg het in blokjes gesneden eekhoorntjesbrood toe, kruid licht met zout en bak nog 2 à 3 min verder.
Voeg tot slot de spekreepjes toe, roer en breng op smaak.
Verdeel dit garnituur in het midden van elk bord. Schenk er de hete soep omheen. Leg er de rauwe eekhoorntjesbrood hoedjes bij die je vooraf hebt gekruid met fleur de sel. Trek rondom een streep Boursin Cuisine rond het garnituur en serveer de soep gloeiend heet.