Ga terug
Ui, spek, Breydelham, truffel en parmezaanschuim

Ui, spek, Breydelham, truffel en parmezaanschuim

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de lege uienschillen:

  • 4 grote uien

Voor de carbonara van ui:

  • De halfgare harten van de uien
  • 20 g zeer gerookt spek
  • 60 g room
  • 4 cl truffeljus
  • 1 blikje truffelsnippers
  • 15 g parmezaan
  • 40 g Breydelham, in blokjes
  • Een beetje gerookt zout

Voor het parmezaanschuim:

  • 150 g melk
  • 40 g parmezaan, in poeder
  • 5 g boter

Voor de crumble met plantaardige houtskool:

  • 125 g bloem
  • 75 g boter
  • 65 g parmezaan
  • 5 g plantaardige houtskool, in poeder

Instructies
 

Voor de lege uienschillen:

  • Verwarm de oven voor bij 200° C.
  • Verpak de uien elk afzonderlijk in aluminiumfolie en zet ze gedurende 15 min in de voorverwarmde oven.
  • Laat de uien gedurende minstens 30 min afkoelen.
  • Snijd een hoedje van de uien en haal de binnenkant van het hoedje en van de schillen leeg.
  • Houd het uitgehaalde hart van de ui bij voor de carbonara van ui.

Voor de carbonara van ui:

  • Snijd de uitgehaalde ui in brunoise van 4 mm.
  • Laat het gerookt spek trekken in de warme room. Haal er het spek terug uit en laat de room inkoken.
  • Voeg de truffeljus en de truffelsnippers toe, evenals de brunoise van ui en meng goed.
  • Doe er tot slot van het vuur de parmezaan in poeder bij om alles te binden.
  • Werk de carbonara op het laatst af met de blokjes Breydelham en het gerookt zout.

Voor het parmezaanschuim:

  • Warm alle ingrediënten samen op en mix tot schuim met een staafmixer.

Voor de crumble met plantaardige houtskool:

  • Verwarm de oven voor bij 140° C.
  • Meng alle ingrediënten en schuif in de oven gedurende 12 min, waarbij je af en toe roert.
  • Hak de crumble fijner indien nodig na afkoeling.

Afwerking

  • Warm de uienschil op en schep er de goed warme carbonara in. Werk af met een laagje parmezaanschuim.
  • Schep de crumble met plantaardige houtskool in een diep bord. Schik hierop de opgevulde ui en zet er het hoedje van de ui schuin tegen.
Trefwoord Breydelham, parmezaan, parmezaanschuim, spek, truffel, truffeljus, truffelsnippers, ui, zwarte truffel