Ga terug
Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van fontina en peterseliesaus

Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van Fontina en peterseliesaus

Heerlijk, vegetarisch recept. Niveau: haalbaar voor iedereen.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Rusttijd voor de broodballetjes: 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 400 g eekhoorntjesbrood
  • 4 dunne plakjes Fontina kaas
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 bussel bieslook
  • 1 bussel peterselie
  • 100 g gevogeltebouillon
  • 100 g room

Voor de gepofte broodballetjes:

  • 125 g bloem
  • 75 g water
  • 4 g verse gist
  • 2 g zout
  • Zonnebloemolie

Voor de afwerking:

  • Cress naar keuze
  • 1 zwarte truffel (facultatief)

Instructies
 

Voor de peterseliesaus:

  • Breng de room aan de kook met de gevogeltebouillon. Neem de pot van het vuur en mix er de geplukte peterselieblaadjes onder. Kruid met zout en houd warm.

Voor de gepofte broodballetjes:

  • Los de gist op in het (lauwe) water. Kneed de bloem, het gistpapje en het zout. Maak er een bal van en laat minimaal 1 uur staan. Rol het deeg uit met een deegrol tot 2 mm dik en steek er kleine cirkels uit. Bak deze in kleine hoeveelheden op 200° C in zonnebloemolie (pas op, de temperatuur is belangrijk!). Zet apart.

Voor het eekhoorntjesbrood:

  • Snijd het eekhoorntjesbrood in blokjes van 1 cm x 1 cm, fruit de blokjes zachtjes in druivenpitolie en breng op smaak met zout. Als ze een mooie kleur hebben voeg je een klontje boter, de gehakte knoflook, bieslook en sjalot toe. Breng op smaak met peper.

Afwerking

  • Schik de eekhoorntjesbrood fricassee in een diepe kom, leg er een rond plakje Fontina kaas op van 1 mm dik en 7 cm diameter.
  • Schuim de peterseliesaus op met een staafmixer en schep de saus rond het torentje.
  • Schik er een paar cressblaadjes en gepofte broodballetjes rond.
  • Rasp er tot slot (desgewenst) wat truffel bij. Serveer meteen.
Trefwoord broodballetjes, eekhoorntjesbrood, fontina, fricassee, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, peterselie, peterseliesaus, ravioli, truffel, vegetarisch