Ga terug
Strawberry Dreams van Soenil Bahadoer

Strawberry Dreams van Soenil Bahadoer

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig recept. En dankzij een shortcut voor de dulce de leche vrij snel te bereiden.
1 van 1 stem
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 5 uur
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • Ijsmachine
  • Espumafles

Ingrediënten
  

Voor de espuma van dulce de leche:

  • 4 dl gecondenseerde melk
  • 1 dl room
  • 1 tl cortina

Voor het roomijs:

  • 5 dl melk
  • 2,5 dl room
  • 2 vanillestokjes
  • 6 eidooiers
  • 190 g suiker

Voor de Griekse yoghurt:

  • 1 liter Griekse yoghurt
  • 1 dl room
  • 75 g kristalsuiker
  • 4 vanillestokjes
  • 1 gelatineblaadje (3 g/blaadje)

Voor de gemarineerde aardbeien:

  • 1 kg aardbeien
  • 2 dl balsamicoazijn
  • 200 g poedersuiker

Voor de afwerking:

  • Verkruimelde koekjes (ik gebruikte Amaretti)
  • Takjes cress of munt

Instructies
 

Voor de espuma van dulce de leche:

  • Doe het blikje gecondenseerde melk in een pot met een ruime hoeveelheid water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin gedurende ca. 3 uur koken (let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft! Vul het water indien nodig bij). Haal het blikje uit het water en laat het afkoelen voor je het openmaakt. 
  • Doe de bekomen dulce de leche samen met de room en Cortina in een blender en mix glad. Cortina kan je vervangen door banaan.
  • Doe het mengsel in een espumafles met 2 patronen.
  • Leg koud weg tot gebruik.

Voor het roomijs:

  • Breng de melk samen met de room en het merg van de vanillestokjes aan de kook.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de suiker luchtig. Voeg dit al roerend toe aan de melk en verwarm tot ca. 80° C.
  • Laat afkoelen en draai tot roomijs in een ijsmachine.

Voor de Griekse yoghurt:

  • Verwarm de room licht en los hier de suiker in op.
  • Schraap de vanillestokjes leeg en voeg bij de room. Laat trekken.
  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water, knijp uit en los op in de room.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en spatel door de Griekse yoghurt.
  • Zet koel weg.

Voor de gemarineerde aardbeien:

  • Meng de balsamicoazijn met de suiker tot een gladde massa.
  • Marineer de aardbeien à la minute. Let op dat er niet teveel vocht vrijkomt bij het opmaken van het bord of glas.

Afwerking

  • Dresseer alle onderdelen naar eigen inzicht op een bord of in een groot glas.
  • Werk af met verkruimelde koekjes en een takje cress of munt.

Notities

Dulce de leche is ook kant-en-klaar te koop. Je vindt de blikjes "Caramel" naast de blikjes gecondenseerde melk in je supermarkt. Ze zijn van het merk Nestlé.
Geen zin of tijd om roomijs te maken? In je supermarkt of heel vaak bij je lokale boer vind je roomijs van prima kwaliteit!
Ik vond geen Cortina en liet die weg. (Ik vermoedde dat de caramel en room wel voor voldoende binding zouden zorgen, maar dat viel toch tegen.) Ik zal dus de tip van Soenil om wat banaan toe te voegen proberen de volgende keer! (Want jawel, dit dessert ga ik nog maken).
Trefwoord aardbeien, crumble, dulce de leche, espuma, Griekse yoghurt, roomijs, vanille