Ga terug
Gelaagde rauwe asperge met lardo, gekookte asperges met spek

Gelaagde rauwe asperge met lardo, gekookte asperges met spek

Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 10 asperges AA
  • 2 sneetjes Lardo di Colonnata
  • Ca. 30 g platte peterselie
  • 1 dl druivenpit- of zonnebloemolie
  • 4 sneetjes huisgerookt spek
  • 1 middelgrote ui, in brunoise gesneden
  • 1 handje boekweitgranen

Voor de wortelcrème:

  • 500 g wortel
  • 1 mespuntje kurkuma
  • Ca. 200 ml room
  • (Witte) peper en zout

Voor de broccolicrème:

  • 1 broccoli
  • 1 el (zure) room
  • (Witte) peper en zout

Instructies
 

  • Schil de asperges en kook 8 asperges gedurende 2 à 3 min naargelang de dikte en laat ze afkoelen in hun kookvocht.
  • Snijd de resterende 2 rauwe asperges in stukken van een 5-tal cm en snijd die stukken met de mandoline in dunne plakken.
  • Snijd ook de lardo di Colonnata in plakjes van hetzelfde formaat als de asperges.
  • Maak nu torentjes met deze asperges: eerst een fijn sneetje asperge, daarna een plakje Lardo di Colonnata en herhaal dit 5 of 6 keer tot je een soort van millefeuille krijgt.
  • Rooster de boekweit op middelhoog vuur 4-5 min in een droge koekenpan. 

Voor de wortelcrème:

  • Schraap de wortelen en snijd in grote stukken.
  • Breng ze aan de kook in de helft water en de helft room. Kruid met peper, zout en een snuifje kurkuma.
  • Kook de wortelen gaar. Giet af, maar bewaar het kookvocht.
  • Cutter de wortelen in de blender en voeg zoveel kookvocht toe als nodig tot je een zachte zalf bekomt.
  • Check de kruiding en kruid indien nodig bij met peper en zout. Laat afkoelen en doe in een spuitflesje.

Voor de broccolicrème:

  • Snijd de broccoli in roosjes.
  • Kook de broccoliroosjes met wat zout beetgaar.
  • Laat uitlekken en even afkoelen.
  • Doe in de blender en mix onder toevoeging van peper, zout en een scheutje (zure) room tot een smeuïge crème.
  • Laat afkoelen en doe in een spuitflesje.

Voor de peterselieolie:

  • Pureer de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn.
  • Passeer het bekomen mengsel door een neteldoek of koffiefilter en laat uitlekken tot je een mooie groene olie bekomt.

Voor de asperges:

  • Snijd het gerookt spek in plakjes en vervolgens in kleine blokjes.
  • Maak een insnijding in de gekookte asperges om later op te vullen.
  • Laat de ui en spekblokjes even sudderen, voeg aan het einde de boekweitgranen toe en breng op smaak.
  • Vul de asperges op met het spek-ui-boekweitmengsel .
  • Dresseer de asperges op de borden en werk af met toefjes wortel- en broccolicrème en druppels peterselieolie.

Notities

Voor de geroosterde boekweit gebruikte ik boekweit van Smaakt.
De Lardo di Colonnata kocht ik bij Horeca Totaal in Brugge (hier kan je als privé persoon ook binnen).
Trefwoord asperges, broccolicrème, broccolini, lardo, Lardo di Collonata, witte asperges, wortel, wortelcrème