Ga terug

Krokante gamba’s met Aziatische groentesalade en sesamvinaigrette

Eenvoudig recept. Wel wat snijwerk aan, maar je kan alles goed voorbereiden. En megalekker!
Voorbereidingstijd 1 uur
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de gamba's:

  • 8 mooie gamba's
  • 100 g panko (Japans broodkruim)
  • 1 ei
  • 1 tl kerriepoeder
  • Handje verse koriander of koriander cress
  • 1,5 fles zonnebloemolie
  • 1 Spaans pepertje
  • 1 el agavesiroop
  • 1 el natuurazijn
  • 2 sjalotten
  • 100 g grof zeezout

Voor de groentesalade:

  • 100 g komkommer
  • 100 g wortel
  • 1 paksoi
  • 50 g prei
  • 50 g sojascheuten
  • 1 pakje enoki paddenstoelen
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 2 el mirin
  • 1 teentje knoflook
  • 1 duim gember
  • 2 el sesamolie
  • 4 el sushi azijn
  • 1 el oestersaus
  • 2 stengels citroengras
  • 1 el sake
  • 1 el chilisaus
  • 1 limoen
  • 1 el sesamzaad

Instructies
 

  • Meng voor de vinaigrette de volgende ingrediënten in een kommetje: 2 el sojasaus, 1 el mirin, 1 el sake, 1 el sushi azijn en een beetje versgeraspte gember en knoflook.
  • Kneus met de achterkant van een mes de stengels citroengras en snijd ze daarna in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de vinaigrette.
  • Voeg ook 1 el oestersaus, 1 el chilisaus, 1 el sesamolie, het sap van 1/2 limoen en 2 el zonnebloemolie toe. Zet de vinaigrette weg in de koelkast.
  • Rooster wat sesamzaad goudbruin in een schone, droge pan.
  • Maak de gamba’s schoon, haal het darmkanaal eruit en pekel ze 4 min in het grove zeezout.
  • Spoel ze hierna kort af, maak ze goed droog en leg ze ongeveer 2 uur in de koelkast zodat ze mooi glazig worden.
  • Als de gamba’s mooi glazig zijn geworden, bestrooi ze dan aan beide kanten met wat kerriepoeder en een beetje peper.
  • Klop een eitje los in een kommetje en kneus de panko zodat deze wat fijner wordt.
  • Haal de gamba’s eerst door het losgeklopte ei en daarna door de panko. Herhaal deze stap 2 keer.
  • Verwijder de zaadjes en de zaadlijst van het rode pepertje en snijd de peper in kleine brunoise.
  • Snijd ook de sjalot in kleine brunoise en spoel deze kort af in koud water.
  • Breng een klein laagje water aan de kook in een koekenpan en kook hierin kort de rode peper. Giet daarna af.
  • Verwarm een ruime el agavesiroop in een koekenpan en voeg, wanneer dit warm is, de sjalot en rode peper toe. Laat dit glazig worden.
  • Voeg een klein scheutje sake, 1 el sushi azijn, 1 el mirin en 1 el natuurazijn hieraan toe. Laat dit zachtjes koken voor ettelijke sec en zet dit koud weg in de koelkast tot gebruik.

Voor de groentesalade:

  • Schil de komkommer en snijd zonder kern in mooie julienne (fijne reepjes).
  • Snijd ook de prei, de paksoi en de wortel in julienne.
  • Pluk de enoki paddestoelen een beetje los van elkaar.
  • Snijd van de taugé aan beide zijden de puntjes eraf.
  • Was alle groenten (behalve de enoki paddestoelen) kort in koud water.
  • Voeg de geroosterde sesamzaadjes toe aan de vinaigrette.
  • Doe alle groenten in een kom en maak deze aan met 2 el sushi azijn, 1 tl sesamolie en een paar druppels limoensap.
  • Zet een pan op het vuur met flink wat zonnebloemolie en verhit dit tot 190° C.
  • Frituur de gepaneerde gamba's kort tot ze goudbruin kleuren.
  • Leg de salade speels in het midden van het bord en leg daarop de gamba's.
  • Bedek de gamba's met een beetje van de sjalot compote en druppel de dressing over het gerechtje.
  • Tot slot kan je eventueel wat koriander cress of fijngesneden koriander toevoegen.
Trefwoord gamba, gamba's, panko, sake, sesamolie, sesamzaadjes, sushi azijn